Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura posetio je danas Belo Blato, gde su u toku radovi na rehabilitaciji Masarikove ulice, koja dobija asfaltnu podlogu u celoj dužini od 1,3 kilometra. I ovi radovi realizuju se u okviru Ugovora o javno-privatnom partnerstvu za realizaciju projekta finansiranja, izgradnje i održavanja lokalne putne infrastrukture na teritoriji grada Zrenjanina.

Istovremeno, obavljaju se finalni radovi na izgradnji novog državnog puta između Botoša i Orlovata i ova važna saobraćajnica uskoro će biti puštena u saobraćaj u punom obimu.

Masarikova ulica u Belom Blatu prva je koja se u tom selu asfaltira od 2016. godine i tim povodom gradonačelnik je ponovio da će, u okviru trogodišnjeg ugovora, gotovo svaka mesna zajednica dobiti bar jednu potpuno novu ili rehabilitovanu ulicu.

– S lepšim vremenom putari su izašli na ulice u ovoj sezoni i danas se završavaju radovi u Masarikovoj ulici u Belom Blatu, a u toku su ili su završeni radovi i u gradskim mesnim zajednicama, ulicama 4. jula, Đorđa Stratimirovića, Artemovoj, za asfaltiranje se pripremaju ulice Dr Laze Kostića, Opovačka u naselju “Zeleno polje” i Alekse Bojovića u Lazarevu. To je plan za narednih desetak dana, a potom nastavljamo dalje, po dinamičkom planu izvođača radova – istakao je gradonačelnik Salapura.

Predsednik Saveta mesne zajednice Belo Blato Miroslav Markuš zadovoljan je što su putari nakon osam godina ponovo u Belom Blatu i ističe značaj asfaltiranja ove ulice.

– Ova ulica povezuje dva kraja sela, s ove strane od centra su nam dve trećine sela i odlučili smo da asfalt dobije ovaj deo sela. U planu je i da spojimo asfaltom u dužini od 400 metara ovu ulicu sa glavnom, gde je drvored, kako bi iz nje izmestili saobraćaj i preusmerili kamione koji odnose trsku namenjenu izvozu. Razgovarali smo o tome s gradonačelnikom i očekujemo njegovu podršku da to realizujemo – kazao je Markuš i dodao da, osim ove investicije, ove godine slede i radovi u školi, gde bi, zahvaljujući donaciji ambasade Republike Bugarske, trebalo da bude zamenjena kompletna stolarija. Očekuju u Belom Blatu da ugovor o tom projektu bude potpisan u skorom narednom periodu.

 

Gradonačelnik je još rekao da se završavaju radovi na državnom putu Botoš – Orlovat, praktično obilaznici od koje će koristi imati meštani oba ova sela, a posebno Tomaševca, na drugoj obali Tamiša.

– Nov, savremen put omogućiće svima bolju komunikaciju, a ono što je takođe bitno, ishodovana je građevinska dozvola za novi železnički most preko Tamiša, očekujemo građevinsku dozvolu i za most preko kog će se odvijati putnički saobraćaj. Naša inicijativa je da se postojeći drumsko-železnički most pretvori u pešačko-biciklistički, o čemu razgovaramo s nadležnim institucijama – kazao je gradonačelnik Salapura.

Na trasi puta Botoš – Orlovat, dužine 5,35 kilometara i širine 6 metara asfaltiranje je završeno u potpunosti, osim na samom spajanju sa starim putem kod prilaza mesnom groblju u Orlovatu. Radnici i mašine su na toj lokaciji, a danas je završeno i horizontalno obeležavanje deonice, uređuju se bankine, kanali za odvođenje atmosferskih padavina i prilazi s atarskih puteva.

Izvor: Grad Zrenjanin