Vikend u Tarašu prošao je u sabiranju utisaka posle proslave povodom „Dočeka roda“, događaja koji posvećen povratku roda u Taraš. Dečija radost i graja orila se selom roda i vratila radost najstarijem selu u Banatu. 

„Desti po redu „Doček roda“ protekao je u lepom i veselom raspoloženju. Lep prolećni dan upotpunio je ovaj skroman događaj kom su deca dala posebnu čar. Nakon kreativnih radionica, sa kapicama u obliku roda i žaba prošetali su selom do Prvojevog gnezda, koji na žalost nije bio u gnezdu da vidi ovaj divan prizor… Nakon recitacija pored gnezda, okačen je simboličan pehar za šampiona Prvoja koji se 12. godinu za redom vratio prvi u selo“, rekla je Aleksandra Marovac Cucić iz UG “ Taraške rode“.

„Zvaničan program nastavljen je u školskoj sali, tokom kojeg  su deca OŠ  „Svetozar Marković – Toza “  recitovala stihove pesnikinje Tatjane Đulinac i Maje Toljage.  Da bi događaj imao o edukativni smisao poslužila je epizoda „Taraške rode“ ekolško-edukativnog serijala RTS- Uprirodi se… Zabavni karakter kojim je  prava proslava povodom dolaska taraških roda, počela je pesmama Nikolete Živak i Ene i Bojana Kolarevića… Nastup srednje i mlađe grupe KUD – a „Taraš“ bila slatka završnica ovog lepog događaja“, naglasila je Aleksandra.

Gosti ovogodišnjeg događaja bili prvaci iz elemirske škole, koji su vidno uživali u programu koji su za njih i druge goste priredili drugari iz Taraša.

Tradicija ovog događaja je dodela zahvalnica za brigu o belim rodama i ordenja za plemenitost meštanima koji su u prethodnoj godini brinuli o povređenim rodama.

Ovogodišnji dobitnici priznanja su: Porodica Grujić, Jelena Kotlagin, Dragica Kojčić, Snežana Ćurčić.

„U Tarašu je pored Prvoja doletelo još 7 roda, a svakim danom radujemo se dolasku ostatka grupe“, naglasila j3 Aleksandra Marovac Cucić.

VRATIO SE PRVOJE U TARAŠ