Osnovna škola “Bratstvo-jedinstvo” Belo Blato izvršiće zamenu svih prozora na školskoj zgradi, zahvaljujući donaciji ambasade Republike Bugarske u Srbiji, odnosno programu vlade te države.
Ugovor o donaciji potpisali su juče u Belom Blatu Njegova ekselencija ambasador Petko Dojkov i direktorka škole Nada Ludoški, u prisustvu gradonačelnika Zrenjanina Sima Salapure i predsednika Saveta MZ “Belo Blato” Miroslava Markuša.
Nakon svečanosti u prostorijama škole i posete jednom odeljenju koje je juče prisustvovalo dočeku ambasadora, najviši diplomatski predstavnik prijateljske susedne zemlje rekao je da se donacija realizuje u okviru programa nazvanog „Zvanična pomoć Vlade Bugarske“, kako je imenovan i projekat za renoviranje škole u Belom Blatu.
“Imamo dobru saradnju sa Belim Blatom, ovo nije moja prva poseta ovoj sredini, a posebno mi je drago što sam danas ponovo video i gradonačelnika Zrenjanina, s kojim sam razgovarao o budućoj saradnji. Zrenjanin je 2025. godine Nacionalna prestonica kulture i u tom smeru smo razgovarali, o mogućnostima prezentovanja nekih naših kulturnih sadržaja, kao i o saradnji Grada Zrenjanina i grada Bela Slatina u Bugarskoj, koji su potpisnici sporazuma o bratimljenju”, istakao je ambasador Dojkov.
Ambasador je iskoristio današnji boravak i za posetu Carskoj bari, za koju kaže da ima dobre mogućnosti, kada je reč o turističkim potencijalima i ponudi, kao i da samo Belo Blato ima razvojnih kapaciteta.
Gradonačelnik Salapura izrazio je zahvalnost Njegovoj ekselenciji i ambasadi Bugarske na vrednoj donaciji i ocenio projekat u Belom Blatu kao nastavak aktivnosti na poboljšanju energetske efikasnosti u školskim objektima na teritoriji Grada Zrenjanina.
“Grad Zrenjanin je u protekle dve godine uložio rekordna sredstva kada je pitanju ta oblast, upravo s akcentom na energetskoj efikasnosti osnovnih školi, imajući u vidu činjenicu da je najmlađa osnovna škola na našoj teritoriji izgrađena 1980. godine. Iz tih razloga, potrebni su nam partneri, poput NIS–a, pokrajinskog sekretarijata, Ministarstva prosvete i ostalih izvora finansiranja, kao što je to sada slučaj, od strane bugarske ambasade. Drago mi je što sam čuo da je ambasador imao priliku da se upozna sa našim turističkim kapacitetima na Carskoj bari, što je, takođe jedan naš razvojni potencijal, a danas imamo i priliku da sa našim najmlađim učenicima u školi održimo jedan zajednički čas, kao i da porazgovaramo o budućoj saradnji grada Zrenjanina i ambasade Bugarske”, rekao je gradonačelnik.
Gradonačelnik je ovom prilikom čestitao Mesnoj zajednici “Belo Blato” i školi na inicijativi da se sprovede ovaj projekat, uz najavu ponovnog susreta s ambasadorom po završetku projekta.
OŠ “Bratstvo-jedinstvo” pohađa 109 učenika, zajedno sa pripremnom predškolskom i vrtićkom grupom, a specifična je po tome što se nastava odvija na tri jezika – srpskom, slovačkom i mađarskom. S obzirom da u selu žive i pripadnici bugarske nacionalne zajednice, moguće je u školi učiti i bugarski jezik, a po rečima direktorke Ludoški, učenici su sve više zainteresovani za takvu mogućnost.

Izvor: Grad Zrenjanin