Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura danas je, u “Kristalnoj dvorani”, otvorio 41. Međunarodni džudo turnir “8. mart”, koji se tradicionalno održava povodom Dana žena, a okuplja takmičare iz svih uzrasnih kategorija – od poletaraca do seniora.

Po prvi put turnir traje dva dana, a novina je i održavanje Međunarodnog džudo kampa, takođe prvi put, u ponedeljak i utorak, 11. i 12. marta. U skladu s tim, i broj učesnika biće rekordan – više od hiljadu.

 

Gradonačelnik je istakao da će Zrenjanin, tokom četiri dana, biti centar džudo sporta u Srbiji.

 

– Dva dana, po prvi put, imamo osmomartovski turnir, s rekordnim brojem učesnika, i nakon toga međunarodni kamp, uz učešće predstavnika više od deset zemalja. Čestitam organizatorima, džudo klubu „Proleter“, posebno na najuspešnijoj godini u istoriji kluba, kada su u pitanju takmičarski rezultati, 2023-oj. Želim im da nastave u tom smeru, da razvijamo borilačke sportove u gradu, nije to samo džudo, ali oni su, uz rvače, svakako nosioci kvaliteta kada je u pitanju borilački sport – rekao je gradonačelnik, podsetivši da su džudisti Srbije izborili i jednu olimpijsku normu za igre u Parizu ove godine.

Iskoristio je priliku i da svim predstavnicama lepšeg pola, bilo da su na tribinama, na tatamiju ili u stručnom delu turnira, čestita Međunarodni dan žena, povodom kog se turnir u Zrenjaninu i održava.

Turnir je prvog dana okupio 546 takmičara, a organizatori, Omladinski džudo klub “Proleter”, ističu da turnir nije samo takmičenje, već i prilika za učenje, druženje i promociju džudo sporta. Takmičenje se održava na 5 borilišta, a turnir je za uzrasne kategorije U10 – poletarci i poletarke, U12 – mlađi dečaci i devojčice, U14 – stariji dečaci i devojčice, U16 – mlađi kadeti i kadetkinje, U18 – kadeti i kadetkinje, seniori i seniorke. Trener ODŽK „Proleter“ i jedan od organizatora turnira, Tomislav Kohajm, ističe da ovogodišnji turnir predstavlja iskorak u organizaciji i da će biti postavljeni neki novi standardi, što se tiče džudoa u Srbiji.

– Očekujemo da će i sutra ovde biti između 400 i 500 takmičara, tako da ćemo oboriti rekord, a što se kampa tiče, prijave se obavljaju na sam dan održavanja i na njemu očekujemo oko 200 učesnika, uz goste iz inostranstva i verujem da će sve to ovih dana predstavljati lepo druženje i treniranje – istakao je Kohajm, uz mišljenje da džudo klub „Proleter“ dobro radi, da je dobro organizovan, da su takmičari spremni da ponove prošlogodišnji rezultat u ekipnom šampionatu Srbije.

Podsećamo, 2023. godine ODŽK “Proleter” zabeležio je najveći uspeh u svojoj istoriji – osvajanje titule ekipnog šampiona Srbije u ženskoj konkurenciji i trećeg mesta u državi u muškoj konkurenciji, kao i uspeh na međunarodnim takmičenjima i turnirima – osvajanje 9 zlatnih, 7 srebrnih i 10 bronzanih medalja. Dvodnevno nadmetanje u “Kristalnoj dvorani”, potom i džudo kamp, prilika su za novu promociju džudo sporta u našem gradu, njegovo omasovljenje i pristup novih članova. Dodatno, ženski prvi tim „Proletera“, aktuelni šampion Srbije, asistiraće u radu kampa, doprinoseći svojim znanjem i iskustvom, što će biti izuzetna prilika za sve učesnike da uče od najboljih.

Izvor:Grad Zrenjanin