Zrenjanin- Potpredsednica Vlade i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković i gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura  potpisali su danas u Baroknoj sali Gradske kuće ugovor za projekat „Prestonica kulture Srbije 2025. godine.

Ministarstvo kulture za realizaciju ovog projekta opredelilo je 178,5 miliona dinara kao podršku ovom projektu, a u velikom iznosu učestvuje i grad Zrenjanin.

Zrenjanin će od Užica titulu Prestonice kulture Srbije preuzeti zvanično 21. marta 2025. godine.

Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura zahvalio se ministarki Maji Gojković, ali i svima koji su doprineli da naš grad bude Nacionalna predstavnica kulture za 2025. godinu.

„Titula koju ćemo ponosno nositi 2025. godine jeste stvar prestiža, ali svi moramo da znamo da je kulturna scena u Srbiji mnogo razvijena, da postoje mnoge sredine koje imaju dobro razvijen kulturni prostor,  naš zadatak i naša ideja jeste bila da se takmičimo i izmerimo sa drugima i to nije bilo lako, ali taj proces koji je radio naš tim doneo je novu vrednost kada je u pitanju kulturni prostor na teritoriji grada Zrenjanina. Ovo jeste jeste uspeh zajedničkog rada institucija u našem gradu, kulturnih poslanika i lokalne samouprave“, rekao je gradonačelnik Salapura.

„Ovom titulom smo pokazali da je Zrenjanin uspešan u više oblasti i podsetio na titulu Evropski grad sporta 2021. godine, ali i pozicioniranje našeg grada na listi Financial Times-a, kao grada povoljnog za investiranje i ova titula doprinosi većoj promociji našeg grada“, istakao je gradonačelnik.

Ministarka Maja Gojković čestitala gradonačelniku, kao i svim  građanima Zrenjanina dobijanje ove prestižne titule.

„U konkurenciji za titulu Prestonice kulture Srbije 2025. bilo je osam gradova i opština, a Zrenjanin je s pravom dobio ovu titulu. Kako mi svi volimo da budemo prvi u nečemu, onda ovom prilikom možemo da kažemo da je Zrenjanin prvi grad koji se nalazi u Autonomnoj pokrajini Vojvodini koji je nacionalna prestonica kulture“, rekla je ministarka i istakla da je naš grad pobedio ostale kandidate kvalitetom.

Ministarka je izrazila  zadovoljstvo što je Zrenjanin predstavio sadržajan programski deo i dodala da je u planu oko 100 kulturnih programa, od kojih čak 50 potpuno novokreiranih za Prestonicu kulture 2025. godine.

„Projektom je predviđeno i deset infrastrukturnih projekata, kao i potpuna rekonstrukcija, renoviranje i adaptacija Gradske kuće, istorijskog zdanja koje će za godinu dana zablistati u punom sjaju i biti predato na korišćenje svim Zrenjanincima i Zrenjaninkama na ponos“, naglasila je ministarka.