Svetski dan osoba sa Daunovim sindromom ustanovljen je 2006. godine, a 21. mart simbolično je izabran za taj dan, jer je u osnovi Daunovog sindroma hromozomopatija koja se javlja usled prisustva tri umesto dva hromozoma na 21. hromozomskom paru.

 

U organizaciji Osnovne i srednje škole 9. maj, a uz podršku kompanije Gomex, danas (21. marta), na Trgu slobode u Zrenjaninu, još jednom je obeležen Svetski dan osoba sa Daunovim sindromom.

 

Tradicionalna šetnja kroz centar grada u „šarenim čarapama“ u znak podrške osobama sa Daunovim sindromom.

Šarena kolona je prodefilovala ulicom Kralja Aleksandra Karađorđevića noseći transparente sa porukama podrške osobama sa Daunovim sindromom.

Povodom obeležavanja Svedskog dana osoba sa Daunovim sindromom, danas  21. marta 2024. godine u cilju podrške i skretanju pažnje šire društvene zajednice na značaj i važnost prihvatanja,  uvažavanja i bližeg upoznavanja sa sposobnostima, karakteristikama i mogućnostima dece, mladih i odraslih osoba Grad Zrenjanin  posetili su Nikola Selaković, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i pomoćnica ministra Biljana Barošević.

Gradonačelnik Simo Salapura sa sradnicima održao je sastanak  sa ministrom Selakovićem u Gradskoj kući, nakon kojeg su obišli prodajnu izložbu OSŠ „9. maj“.

Ministar Nikola Selaković i gradonačelnik Simo Salapura obišli su prostorije Udruženja za mentalno nedovoljno razvijene osobe „Suncokret“.

“Došli smo da vidimo šta je urađeno, šta možemo da pomognemo i u ovoj godini, ali i da razgovaramo sa članovima, roditeljima osoba koje su mentalno nedovoljno razvijene, kojima je potrebna pomoć i kojima je ovo udruženje “druga kuća”, mesto gde provode vreme, bave se različitim vrstama aktivnosti, gde se osećaju kreativnim i korisnim”, rekao je ministar Selaković i najavio dva konkursa koje će Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja imati u ovoj godini.

 

Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura kazao je da je Zrenjanin načinio iskorak, kada je u pitanju problematika osoba s invaliditetom.
“Svetski dan osoba s Daunovim sindromom se obeležava u našem gradu dugi niz godina, na inicijativu Gradske uprave, ali i udruženja i osnovne i srednje škole “9. maj”. Pored posete ministra, prodajne izložbe, posete udruženju “Suncokret”, organizovaćemo i tradicionalnu šetnju gradskim ulicama. Kada su u pitanju mere koje preduzimamo na nivou grada za podršku osobama s invaliditetom, to su svakako redovni konkursi za pomoć NVO, koji je upravo raspisan, ali se trudimo i da kroz investicione aktivnosti i ulaganja unapredimo rad osoba s invaliditetom”, istakao je gradonačelnik.