Zrenajnin- U Opštoj bolnici „Đorđe Joanović“ na konferenciji za medije predstavljena je nova dijagnostička metoda – kor biopsija dojke.

O novoj dijagnostičkoj metodi i njenom značaju govorili su dr Igor Kitaresku, v.d.direktora, dr Sonja Kunkin, specijalista radiologije  i dr Ljiljana Đurđev specijalista kliničke patologije – dr Ljiljana Đurđev.

Direktor Opešte bolnice dr Igor Kitaresku naglasio je da je nova dijagnostička metoda- kor biopsija  najsavremeniji pristup postavljanja dijagnoze i podsetio da je u zrenjaninskoj bolnici početkom godine počeo sa radom digitalni mamograf.

„Sve je veći broj obolelih žena od karcinoma dojke, a nažalost i muškaraca. Shodno tome kolege i ja smo odlučili da pokrenemo dijagnostičku metodu – kor biopsiju dojke u zrenjaninskoj bolnici kako bi pacijentima bilo brže i jednistavnije da dođu do konačne dijagnoze i da pokrenu lečenje, jer je svaki dan dragocen“, rekla je dr Sonja Kunkin.

„Nakon što žena ili muškarac samostalno napipaju promenu na dojci javljaju se kod hirurga na pregled,  uradi se i ultrazvuk na kojem vidimo promenu koja može biti benigna  ili maligna promena i tada indikujemo kor biopsiju koja je minimalno invazivana procedura koja se radi u lokalnoj anesteziji“, objasnila je dr Sonja Kunkin.

Dr Siniša Milošević istakao je da je kor biopsija od velikog značaja za postavljanje dijagnoze.

Pacijentkinje koje budu upućene na kor biopsiju bivaju primljene u dnevnu bolnicu na Onkološko odeljenje. Nakon intervencije budu otpuštene istog dana. Rezultati  budu gotovi za 7 do 10 dana“, rekao je dr Siniša Milošević.

Dr Ljiljana Đurđev pozvala je žene da shvate značaj skrininga grlića, da se odazovu pozivu

„Žena kada ode na skrining grlića odmah dobija termin i za pregled i ultrazvuk dojke na kojem ćemo u samom početku videti promene i spasiti život“, rekla je dr Ljiljana Đurđev.