Rukometni klub „Hercegovina“ pre pola veka, 1974. godine, odigrao je utakmicu polufinala kupa Jugoslavije protiv beogradske „Crvene Zvezde“.

Tim povodom danas su se okupili tadašnji igrači, rukovodstvo i ljubitelji rukometnog kluba. Predsednik opštine Sečanj Nebojša Meljanac upriličio je prijem na kojem su evocirane uspomene i uspesi ovog nadaleko poznatog kluba.

Minutom ćutanja odata je počast preminulim igračima Rukometnog kluba „Hercegovina“ iz Sečnja.

„Danas obeležavamo 50 godina od odigrane polufinalne utakmice kupa Jugoslavije koju je RK Hercegovina“ odigrala protiv RK „Crvena Zvezda“. Za naš Sečanj ta utakmica imala je veliki značaj i ponos je svim meštanima. Na sportskom terenu u Sečnju  prve rukometne korake počeo sam ja, kao što je počelo i mnogo rukometaša koji su svoje karijere nastavili put cele Jugoslavije i Evrope. Negujemo tradiciju igranja rukometa, danas imamo i školicu rukometa u kojoj je angažovan veliki broj dece. Ne mogu svi da budu vrhunski sportisti, ali mladi naraštaji treba da se bave sportom zbog zdravog načina života, a možda će neko od njih i napraviti veliku karijeru poput njihovih prethodnika“, rekao je Nebojša Meljanac, predsednik opštine Sečanj.

Na prijemu su uručene i zahvanice pojedincima koji su dali veliki doprinos radu RK „Hercegovina“.

 

Zahvalnicu je dobio i Budimir Cvijetić novinar Sportskog Žurnala

„Danas obeležavamo veliki jubilej, 50 godina kako je RK „Hercegovina“ odigrao polufinalnu utakmicu kupa Jugoslavija protiv beogradske Crvene Zvezde.  Ovde na terenu u Sečnju smo svi počinjali, afirmisali se i napravili prve sportske korake i krenuli u svet. Srećan  sam što je Sečanj zabeležen na mapi ne samo Vojvodine, Srbije, bivšim republikama nego i šire. Zadovoljstvo nam je što je ovako malo mesto iznedrilo velike igrače, a ja sam imao sreću da sam i ja jedan od njih. Nadam se da će u budućnosti mladi sportisti ponoviti naš uspeh“, rekao je Momir Rnić, olimpijski i svetski prvak.

Nekadašnji igrači RK „Hercegovina“ obišli su teren  Partizanovo na kojem su načinili prve rukometne korake i prve uspehe.

Nekadašnji rukometaši obišli su i hercegovačku kuću „Đedovina“.

Rukometni klub „Hercegovina“ 1974. godine, odigrao je utakmicu polufinala kupa Jugoslavije protiv beogradske „Crvene Zvezde“.

Za RK „Hercegovinu igrali su:

1. Milićević Milenko „Tuze“, 2. Luburić Jevrem „Ješa“, 3. Vukoje Slobodan „Čelik“, 4. Milićević Radoje „Rašo“, 5. Lečić Petko „Toša“, 6. Vučković Nedeljko „Vučko“, 7. Rnić Momir „Čape“, 8. Milićević Milorad „Mrdak“ i 9. Aleksić Dragiša “ Điksi“, 10. Vujović Radivoje „Fora“, 11. Rikalo Zoran „Kokica“, 12. Vujović Radovan “ Pirla“, trener i igrač Milićević Milorad „Mrdak“.

Iz ove generacije kasnije su za RK Proleter nastupali Momir Rnić, Milenko Milićević, Dragiša Aleksić, Nedeljko Vučković i Radoje Milićević.

Rukovodstvo tadašnjeg kluba :

Predsednik Svorcan Andrija, sekretar Novčić RatkoAndrić Mirko „Šeki“, dr Kovačev Jovan i nekadašnji predsednik Čalija Veljko

Među sečanjskim asovima je Momir Rnić, popularni Čape koji je rekorder u nekadašnjoj SR Jugoslaviji sa 217 nastupa za državni tim, nastupao je za Jugoslaviju na Olimpijadi u Los Anđelesu 1984. godine i kao kapiten predvodio je reprezentaciju na  Svetskom prvenstvu 1986 godine. Od ovdašnjih majstora rukometa za reprezentaciju su nastupali još Slobodan Koprivica i Vlado Vukoje.

Uspesi Rukometnog kluba „Hercegovina“ su najveći uspesi koji je Sečanj postigao u sportu. Rukometaši RK „Hercegovina“ ponos su Sečnja. Afirmaciji banatskog mesta u rukometu doprinele su generacije mladića koji su gajili sportsku kulturu i čuvali zdrav duh mladih naraštaja. Igrati za Rukometni klub značilo je stvar prestiža u Sečnju.

I danas se u Sečnju trenira rukomet i možda neko od mladih sportista bude nasledenik Momira Rnića…

ISTORIJA RUKOMETA U SEČNJU

Naseljeni mesto Sečanj  udaljeno je 30 kilometara od najvećeg banatskog grada Zrenjanina, naseljeno je kolonistima iz Hercegovine 1945. i 1946. godine. Uvek je Sečanj imao uspešan sportski život. Fudbaleri, odbojkaši, stonoteniseri, košarkaši, atletičari su mogli da se pohvale i lepim rezultatima na Vojvođanskom nivou, a samo su ih rukometaši  godinama mogli  zaseniti.

Rukometni klub u Sečnju osnovan je 1953. godine pod imenom  „Partizan“, januara 1968. godine menja naziv u „Hercegovina“.

Igrači na utakmicama bili su kao jedan. Tako je bilo i u vreme dok se sportski kolektiv zvao Partizan, a tako je ostalo i kada je nastavljena lepa tradicija pod sadašnjim imenom koje ljubitelje rukometa vezuje za zavičaj predaka Hercegovine.

Ponosni na rezultate ostvarene u klupskoj istoriji, meštani Sečanja stvarali su jaku rukometnu ekipu, snažnog drugoligaša.

Po rejtingu RK „Hercegovina“ bio je među 20 najboljih klubova stare Jugoslavije. I uvek se znalo da u Rukometnom klubu „Hercegovina“ ima talenata zanimljivih vodećim državnim, ali i evropskim timovima.