Još jedan Lokalni fond za podsticaj poljoprivrede u Vojvodini uz podršku USAID-a osnovan poljoprivredni fond u Sečnju.

Opština Sečanj, Fondacija Ana i Vlade Divac i Regionalni centar za društveno ekonomski razvoj-Banat, potpisli su danas ugovor o saradnji kojim je zvanično osnovan Lokalni fond za razvoj poljoprivredne proizvodnje u opštini Sečanj. Ovime je opština Sečanj postala druga opština koja je ove godine osnovala Lokalni fond za razvoj poljoprivrede, a pridružuje se grupi od 17 opština u kojima su slični fondovi osnovani od 2020. godine.

Osnivanje Fonda podržao je Projekat „Velika mala privreda“ koji finansira Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), a sprovodi ACDI/VOCA.

Namena Fonda je pružanje višegodišnje podrške poljoprivrednicima u vidu beskamatnih finansijskih pozajmica za ulaganje u proizvodnju.

„Opština Sečanj je svojom politikom ruralnog razvoj definisala poljoprivredu kao prioritetnu osnovu razvoja opštine, te smo iz tog razloga rešili da pokrenemo projekat Lokalnog fonda za razvoj poljoprivrede sa ciljem da se stvore nove mogućnosti za pomoć poljoprivrednicima. Osnivanje Fonda je jedna od mera gde smo zajedničkim snagama pokušali da nađemo način da našim poljoprivrednicima omogućimo podsticajna sredstva i na taj način podržimo razvoj, prvenstveno, malih poljoprivrednih gazdinstava, jer smo svesni da se mali poljoprivrednici često moraju oslanjati na vlastita sredstva za ulaganje u proizvodnju, jer imaju otežan pristup komercijalnim kreditima“, rekao je Nebojša Meljanac, predsednik opštine Sečanj.

 

Kroz Fond će biti obezbeđena podsticajna sredstva u ukupnom iznosu od 3 miliona dinara, namenjena razvoju poljoprivredne, a regionalna agencija RCR Banat će upravljati sredstvima i aktivnostima Fonda.

„Sredstva iz Fonda će se odobravati za nabavku opreme za poljoprivrednu proizvodnju i nabavku opreme za preradu poljoprivrednih proizvoda. Korisnici podsticajnih sredstava sa teritorije opštine Sečanj će imati obavezu da nakon određenog vremena, a u skladu sa Javnim pozivom, sredstva vrate u Fond bez kamate i drugih troškova“, rekao je Dejan Nenadović, predstavnik Regionlnog centra za društveno ekonomski razvoj – Banat.

Sredstva iz fonda biće podeljena putem Konkursa  koji će biti raspisan tokom aprila, čime će se obezbediti pristup beskamatnim sredstvima za investiranje u mere kojima se može unaprediti kvalitet i kvantitet proizvodnje.

 

„USAID je pokrenuo ovaj model finansiranja 2020. kako bi mala gazdinstva na jednostavan i transparentan način dolazila do finansijskih sredstava za unapređenje proizvodnje. To što ih je do danas osnovano ukupno 18, puno govori o uspehu njegove primene za koji je ključna saradnja sa lokalnim opštinama i razvojnim agencijama. Do sada su 264 poljoprivrednika dobili beskamatne pozajmice, a u planu je osnivanje još pet ovakvih fondova širom Srbije u naredne tri godine“, rekao je Slobodan Branković, menadžer za razvoj malih i srednjih preduzeća projekta Velika mala privreda.

Osim u Sečnju, Fondovi za podsticaj razvoja poljoprivrede i prehrambene proizvodnje osnovani su i u Čajetini, Vranju, Prijepolju, Svrljigu, Ražnju, Užicu, Dimitrovgradu, Brusu, Velikom Gradištu, Novom Pazaru, Vlasotincu, Novoj Crnji, Velikoj Plani, Sjenici, Tutinu, Lebanu i Aranđelovcu.

 

„Osnivanje Fonda u Sečnju je rezultat nastavka dobre saradnje sa Regionalnim centrom za društveno ekonomski razvoj-Banat. Ovo je drugi po redu osnovan u Vojvodini, nakon Nove Crnje, i nadamo se da će ai druge opštine uvideti prednosti ovog mehanizma i pridružiti se projektu“, izjavio je Milijan Maraš, menadžer za poljoprivredne projekte u Fondaciji Ana i Vlade Divac.