Uz edukaciju o procesu nastanka sireva, đaci su na licu mesta mogli da vide kako se proizvode tradicionalni polutvrdi sirevi, učestvuju u radionici o ukusima i degustiraju omiljene sireve.

Prvo edukacija, zatim degustacija!

Đaci iz Francuske škole u Beogradu danas su posetili Zrenjanin i kompaniju Mlekoprodukt, upoznali se sa svim segmentima proizvodnje kvalitetnih sireva, naučili ponešto novo o održivoj proizvodnji i na kraju, svoje znanje obogatili veštinama degustacije sira.

„Uzbudljiv dan pun novih saznanja započeo je na farmi Vinex u Lukićevu, koja predstavlja pravi primer dobre prakse i održivog pristupa proizvodnji mleka. Radoznalim đacima posebno je bilo zanimljivo da vide kako radi postrojenje za proizvodnju biogasa, odnosno kako se nus-proizvod zapravo koristi za proizvodnju energije. Kao gorivo, pored stajnjaka, koristi se surutka iz Mlekoproduktove proizvodnje, a đacima je tako pokazano zašto je u vremenu u kom klimatske promene sve više ugrožavaju planetu važno eksploatisati obnovljive i alternativne izvore energije.

Sa farme su se, puni utisaka, zajedno sa tehnolozima i majstorima za sir u Mlekoproduktu uputili ka proizvodnom pogonu i magacinu za zrenje sireva gde su, uz kratku edukaciju o procesu nastanka sira, mogli i da vide kako se proizvode tradicionalni polutvrdi sirevi u ovoj kompaniji. Uzbudljiv dan je završen radionicom o ukusima i degustacijom vrhunskih sireva koje je vodio stručni tim Mlekoprodukta. Tokom radionice, đaci su se upoznali sa osnovama ukusa, a onda su imali priliku i da provere šta su sve naučili kroz degustaciju bogate palete Biser, Karavan i Ile de France sireva.

Đaci su pokazali da itekako imaju istančan ukus za fine sireve i da kroz dobru edukaciju mogu da prepoznaju različite nijanse, pa čak i kompleksne arome, a kompanija Mlekoprodukt da joj je rad na edukaciji mladih jedan od važnih segmenata poslovanja“, rekla je Bojana Momčilov, direktorica za komunikaciju i društveno odgovorno poslovanje, Mlekoprodukt.