Zrenjanin- U sredu, 10. aprila 2024. godine, u 19 časova u Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin biće održano predavanje arhitekte Predraga Milutinovića pod naslovom „Arhitektura između emocija, očekivanja i interesa”. Ovo je treće po redu ovogodišnje predavanje koje organizuje Društvo arhitekata Zrenjanina u saradnji sa zrenjaninskim muzejom.

 

Na predavanju će biti reči o tome kakva je arhitektura danas i kakav je položaj i uticaj arhitekte na društvo, koliko je moralan taj međuodnos, međuzavisnost investitora, korisnika i stvaralaca u procesu. Takođe, predavač će govoriti o tome kakva su očekivanja i interesi učesnika procesa i koliko su emocije važne u stvaralačkom procesu. Poseban osvrt će se odnositi i na to kako se ostvaruje balans, posmatrajući projekat kroz različite kontekste, interese, očekivanja i emocije. Sva ova pitanja arhitekta Predrag Milutinović probaće da pojasni kroz prizmu različitih projekata.

 

Predrag Milutinović diplomirao je na Arhitektonskom Fakultetu Univerziteta u Beogradu. Nakon korporativne karijere, kratko radi kao samostalni umetnik, a potom osniva svoju Arhitektonsku praksu koju provodi od 2016. godine kroz studio „Mapa Architects”, nastavljajući kontinuitet bavljenja projektovanjem, i projekt menadžmentom.

Autor je arhitekture i enterijera više javnih objekata, individualnih, rezidencijalnih i kolektivnih stambenih objekata, industrijskih objekata, objekata specijalne namene. Učesnik je javnih i pozivnih konkursa, na kojima je ostvarivao zapažene rezultate. Osim projektovanjem, bavi se i dizajn i projekt menadžmentom. Njegova dela su publikovana u „Atlasu likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije – 21. vek” (2014), „Kritički Gambit”, Osvrt na Savremenu Arhitekturu Srbije, Milorad H. Jeftić, (2014). Radovi su mu izlagani u selekciji Salona arhitekture Muzeja primenjene umetnosti u Beogradu, Salona DaNS u Novom Sadu, Izložba Piranesi nominacija. Učesnik je mnogih žirija u oblasti arhitrekture i umetnosti. Posebno dotignuće je utemeljenje novih standarda u projektovanje objekata specijalizovane namene za osobe sa invaliditetom OSI.

Dobitnik je mnogih priznanja od kojih su najznačajnija: Velika nagrada Udruženja likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije za 2022, Iconic Awards 2022. Innovative Architecture Today, Best of the Best 2022, German Design Council; Nagrada „Fonda Aleksandar Šaletić” za enterijer objekta, Mind office building R&D, Cerovac, 54. Majska izložba ULUPUDS-a; Grand prix 39. Salona arhitekture Muzeja primenjene umetnosti, Beograd (2017); Godišnja nagrada Udruženja Arhitekata Srbije „Aleksej Brkić” (2017), Nagrada „Grada Beograda” za najbolje realizovano delo za Arhitekturu i urbanizam (2012), Nagrada kompanije „Novosti” za najbolje realizovano Arhitektonsko delo (2012), Tradicija Borbine Nagrade za Arhitekturu i dr.