Zrenjanin- Učenici četvrtog razreda Zrenjaninske gimnazije, Ognjen Kovačević i Aleksandar Hamond, zajedno sa svojim mentorom profesorom hemije i održivog razvoja, Aleksandrom Rakitom, ove nedelje su predstavljali našu školu na takmičenju učenika gimnazija i srednjih škola u oblasti životne sredine održivog razvoja i osvojili 3. mesto u konkurenciji sa još 14 srednjih škola širom Srbije.

 

Njihov projekat fokusirao se na izuzetno aktuelnu temu – smanjenje otpada hrane u lokalnoj zajednici i potencijalnim rešenjima.

Njihova predanost i istrajnost tokom istraživanja, pripreme i prezentovanje ovog projekta zaslužuju posebno priznanje. Kroz temeljnu analizu problema, identifikovali su ključne izazove koji dovode do prekomerne potrošnje hrane i bacanja hrane u gradu Zrenjaninu i okolini. Njihov pristup nije bio samo teorijski, već su takođe razvili praktične strategije i preporuke koje bi mogle doprineti rešavanju ovog problema u lokalnoj zajednici.

Na takmičenju su demonstrirali impresivno znanje, jasno izražavanje ideja i sposobnost timskog rada. Njihova prezentacija bila je inspirativna i informativna žiriju, angažujući publiku i podstičući dalju diskusiju o važnosti smanjenja otpada hrane.

„Bilo je ukupno 15 ekipa iz gimnazija i srednjih škola širom Srbije. Konkurencija je bila velika, ali smo se potrudili da našu školu i učenje izbornog predmeta Održivi razvoj predstavimo u najboljem mogućem svetlu“ – ističu učenici Aleksandar i Ognjen.

„Ovo je prvi put da učestvujemo na ovakvom tipu takmičenja, iskustva su veoma pozitivna, prezadovoljni smo trećim mestom i siguran da ćemo učestvovati i narednih godina sa novim idejama o čuvanju životne sredine“ – govori profesor Aleksandar Rakita.

Osim što su dobili veoma pozitivna mišljenja na takmičenju, njihov rad ima i dugoročni uticaj. Ova iskustva ne samo što su obogatila njihovo obrazovanje, već su takođe podstakla svest o održivom razvoju i važnosti svakodnevnih akcija koje možemo preduzeti kako bismo sačuvali našu planetu za buduće generacije.