Gradu Zrenjaninu opredeljeno je 7.492.760 dinara za projekat rekonstrukcije zelenila Šećeranskog parka, a na osnovu javnog konkursa raspisanog od strane Ministarstva zaštite životne sredine.

Ugovor o sufinansiranju potpisao je zamenik gradonačelnika Saša Santovac, na svečanosti održanoj u Palati “Srbija” u Beogradu.

Ministarka Irena Vujović potpisala je ugovore s predstavnicima 38 lokalnih samouprava i tom prilikom istakla da da su ovi projekti od velikog značaja, jer su deo paketa mera za unapređenje kvaliteta vazduha.

“Na osnovu ugovora koje smo danas potpisali, nastavićemo sa akcijama sadnje širom Srbije. U protekle tri godine, kroz naše javne konkurse, Srbija je bogatija za 250.000 sadnica. Ove godine smo, kako bismo ubrzali ove važne projekte, opredelili još veća sredstva nego u 2023. godini. Trudićemo se da izađemo u susret svim lokalnim samoupravama koje imaju potrebu da ozelene ili pošume deo svoje teritorije. Ovo je važna mera za bolji kvalitet vazduha, što je naš strateški cilj“, izjavila je ministarka Vujović.

Zahvalila se i lokalnim samoupravama koje same finansiraju projekte sadnje na svojoj teritoriji, jer su ti projekti – naglasila je – od neprocenjivog značaja za građane.

Šećeranski park, površine 34.000 m2, je drugi park po veličini na teritoriji grada Zrenjanina i od velike važnosti je zadržati ovaj zeleni koridor, koji predstavlja tampon zonu i odvaja radnu zonu od okolnih namena, rekreacije i stanovanja. Da bi u potpunosti ispunio svoju ekološku ulogu on mora ostati u kontinuitetu sačinjen od visokog zelenila, te ga je potrebno planski dopuniti kvalitetnim i visoko dekorativnim dendromaterijalom i intezivno ga održavati. Biće to treći gradski park – posle parka na “Putnikovu” i Karađorđevog – koji se rekonstruiše u kratkom vremenskom periodu.

Projektom je predviđena sadnja 510 sadnica autohtonih biljnih vrsta, i to 380 komada lišćarskih sadnica i 130 komada četinarskih sadnica. Podeljen je u dve faze – prva će biti realizovana uz podršku Ministarstva zaštite životne sredine, a druga uz podršku Ministarstva kulture. Ukupna vrednost projekta je 18,8 miliona dinara, a Grad Zrenjanin će učestvovati i sopstvenim sredstvima u iznosu od 3.817.290 dinara