Zrenjanin- Pod pokroviteljstvom Grada Zrenjanina, Kulturni centar Zrenjanina i Matica srpska organizuju manifestaciju „Mesec Matice srpske u Zrenjaninu“. Manifestacijom je predviđeno da se u toku maja održe tri predavanja.

U utorak, 14. maja u 19 časova u Baroknoj sali Gradske kuće biće održano predavanje na temu „Srbi i aristokratija na teritoriji današnje Rumunije“, u utorak, 21, maja u Kulturnom centru Zrenjanina u terminu od 19 časova predavanje o temi „Višejezičnost – o jezičkim i kulturnim kontaktima“. Prvo predavanje održaće dr Saša Jašin, drugo prof. dr Nataša Kiš a treći termin 28. maj u 19 časova, u Baroknoj sali Gradske kuće, rezervisan je za promociju zbirke pesama „Rakije i rane“ Milana Micića, generalnog sekretara Matice srpske.
– U utorak, 14. maja u 19 časova, pre početka predavanja, zakazano je otvaranje manifestacije.

POGLEDAJTE KOMPLETAN PROGRAM:

Datum: 14. 5 . 2024.

Vreme: 19 časova

Mesto: Barokna sala

Tema: „Srbi i aristokratija na teritoriji današnje Rumunije“

Predavač: dr Saša Jašin, direktor Izdavačke kuće Saveza Srba u Rumuniji.

Moderator: Đorđo Prstojević urednik tribinskog programa Kulturnog centra Zrenjanina.

U okviru manifestacije „ Mesec Matice srpske u Zrenjaninu“ prvo predavanje će imati dr Saša Jašin, direktor izdavačke kuće Saveza Srba u Rumuniji. Predavanje će biti o istorijskom značaju

srpske aristokratije na tlu sadašnje Rumunije. Istorijske okolnosti u kojima je živeo srski narod i njegova aristokratija u rumunskom delu Banata. Kao i podsećanje na srpsko plemstvo i plemićke porodice.

 

Datum: 21. 5 . 2024.

Vreme: 19 časova

Mesto: Kulturni centar Zrenjanina

Tema: „ Višejezičnost – o jezičkim i kulturnim kontaktima“

Predavač: prof. dr Nataša Kiš, vanredni profesor Filozofskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu.

Moderator: Đorđo Prstojević urednik tribinskog programa Kulturnog centra Zrenjanina.

U sklopu manifestacije „ Mesec Matice srpske u Zrenjaninu“ , prof. dr Nataša Kiš održaće predavanje o upotrebi jezika u višejezičnim sredinama kakva je naša, o jezičkim kontaktima,različitim nivoima na kojima se odvijaju ti kontakti. O važnosti stavova koji se formiraju u okviru jezičkih zajednica i naposletku o tome kako je pitanje višejezičnosti u Vojvodini, Zrenjaninu rešeno u okvirima aktuelne jezičke politike.

 

Datum: 28. 5 . 2024.

Vreme: 19 časova

Mesto: Barokna sala

Tema: Knjiga pesama „Rakija i rane “

Govornik: dr Milan Micić, Generalni sekretar Matice srpske

Moderator: Đorđo Prstojević urednik tribinskog programa Kulturnog centra Zrenjanina.

Dr Milan Micić istoričar i književnik, objavio je preko 50 knjiga istoriografskih studija, istorijskih eseja, dokumentarne proze, proze i poezije. Generalni je sekretar Matice srpske. Predstaviće svoju knjigu poezije „Rakija i rane“ u kojoj na pitanja na koja nije mogao da odgovori kao naučnik pokušao je da odgovori kao pesnik. Knjiga pesama „ Rakija i rane“ je deo sveobuhvatnog životnog, naučnog i umetničkog iskustva i saznanja autora o kolektivnoj istorijskoj sudbini dobrovoljaca srpske vojske u Prvom svetskom ratu i njihovoj kolonizaciji u vojvođanske krajeve.