U sredu 15. maja počeli su radovi na kompletnoj reparaciji vodotornja u Lazarevu, koji imaju za cilj da dodatno povećaju stabilnost vodosnabdevanja u ovom naseljenom mestu. Dok traju radovi vodotoranj će biti van funkcije pa postoji mogućnost da dođe do povremenih oscilacija pritiska vode u mreži.

„JKP „Vodovod i kanalizacija“ Zrenjanin vrši redovno održavanje izvorišta i pripadajuće vodovodne infrastrukture u svim naseljenim mestima, što obuhvata održavanje elektro i mašinske opreme, hlorinatora, reparaciju postojećih bunara, ispiranje vodovodne mreže, a po potrebi vrši se i bušenje novih bunara, kao i pranje i reparacija vodotornjeva.

Ove godine izvršeno je pranje vodotornjeva u Kleku, Elemiru i Lazarevu, prošle godine je izvršena kompletna reparacija vodotornja u Orlovatu, a pre toga i u Ečki.

U pitanju su specifični unutrašnji i spoljni radovi na vodotornju koji obuhvataju peskarenje, farbanje i popravku termičke izolacije vodotornja, kao i farbanje stuba vodotornja antikorozivnim premazom i završnim zaštitnim slojem.

Vrednost radova je 6 miliona dinara, a rok za njihov završetak je 15 radnih dana.

Vodotoranj u Lazarevu je visok 30 metara i zapremine 200 m3.

Dok traju radovi vodotoranj će biti isključen iz sistema vodosnabdevanja, pa postoji mogućnost da dođe do povremenog pada pritiska vode u mreži, kraćih prekida vodosnabdevanja, kao i pojave gasova u vodi, koji se inače eliminišu u samom vodotornju kada je isti u funkciji.

Iz navedenih razloga pozivamo meštane da u periodu izvođenja radova racionalno troše vodu kako bi iste bilo u dovoljnim količinama za zadovoljenje osnovnih potreba.

Završetkom ovih kompleksnih i zahtevnih radova na reparaciji vodotornja dodatno će se povećati stabilnost i kvalitet vodosnabdevanja u ovom naseljenom mestu.

Inače, pored pomenutih radova, u Lazarevu se vrše i radovi na izgradnji fekalne kanalizacione mreže u okviru kojih su nedavno završeni radovi na postavljanju oko 500 metara kanalizacionih cevi, a pre toga izgrađena je jedna crpna stanica i potisni vod mreže od Lazareva do Kleka“, rekao je mr Siniša Gajin, dipl.inž.menadžm. rukovodilac Službe informisanja i poslovnih komunikacija JKP „Vodovod i kanalizacija“ Zrenjanin.