Prvi Balkanski festival “Banaton fest“, u Temišvaru održan je 8. maja na Trgu Victoria i 9. maja u bioskopu Victoria u čast petnaestogodišnjice od osnivanja samostalnih srpskih medija u Rumuniji.

Premijera prvog Balkanskog Folk-Pop Festivala uz dodelu nagrada u različitim kategorijama održana je u sredu, 8. maja. Tog dana na binu su izašli svi oni koji su doprineli muzici sa Balkana u prethodnih godina i decenija i koje je publika birala sve ove godine unazad – Neda Ukraden, grupa „Magazin“, Snežana Babić Sneki, Ivan Gavrilović, Čeda Marković, Rade Jorović, kao i gosti iznenađenja.

Drugi dani proslave održan je u bioskopu Victoria, kada je premijerno prikazan film DEVET TRI TRI, posvećen uspomeni na diplomatsku akciju prilikom osnivanja jedinog srpskog radija u dijaspori koji emituje program na FM talasima – Radio Banat Link.

Organizator manifetacije Asocijacija Banat Link u partnerstvu sa Kulturnim centrom grada Temišvara, a pod pokroviteljstvom Saveza Srba u Rumuniji, pozvao je Turističku organizaciju grada Zrenjanina da prvog dana festivala promoviše svoje turističke potencijale. Zajedno sa drugim izlagačima iz Srbije, Zrenjanin je posetioce upoznao i sa predstojećim manifestacijama i dešavanjima u gradu i okolini kao što su: “Banatski festival vina“, „Korzo fest“, “Banatske vredne ruke”, „Dani piva“… Takođe su promovisani potencijali nautičkog i bajk turizma, kao i sve druge turističke atrakcije i događaji na teritoriji našeg grada.

Izvor:Visit Zrenjanin