Zrenjanin- Porodični festival „Zdrav život – kultura življenja“ održan je u Zrenjaninu u subotu i nedelju, 8. i 9. juna 2024.godine, u Plankovom parku (kod Kulturnog centra) po četvrti put.

Idejni tvorci Festivala, udruženje građana Zdrav život, karakterišu ga kao ekološki osvešćen, te s ljubavlju nastavljaju tradiciju očuvanja i oživljavanja zrenjaninskog najstarijeg parka u kome se celokupni program Festivala održava svake godine.

Tokom dva dana programa, posetioci su imali mogućnostda nauče nove veštine, probaju drugačije ukuse, čuju zanimljive predavače, slušaju dobru muziku i provedu lep vikend.

Ukupno 24 različita sadržaja – radionice, predavanja, panel i koncerti namenjeni odraslima i deci održano je tokom dvodnevnog  programa.

Brojni učesnici realizovali su šest radionica za decu, deset radionica za orasle, tri umetničke radionice, dva predavanja, dva koncerta i jedan panel. Među učesnicima posebno su se istakli profesori i đaci Poljoprivredne škole Zrenjanin i MŠ “JosifMarinković”. Bilo je 60 izlagača. Ukupno blizu dve stotine učesnika. Posetilaca je bilo oko 2000.

Festival je održan pod pokroviteljstvom Grada Zrenjanina i Turističke organizacije Grada Zrenjanina. Organizatori su udruženje građana Zdrav život i Kulturni centar Zrenjanina.

 

JAVNI STRUČNI PANEL „NAMA JE ODRŽIVO VAŽNO“

Panel je osmišljen kao pristup temi održivosti iz različitih aspekata. Učesnici su iz svog ugla rada i razmišljanja predstavili značaj održivosti prirode.

Organizacioni tim Festivala kao i panelisti smatraju da ovaj događaj u smislu javne i stručne reči u mnogome doprinosi podizanju ekološke svesti građana jer je rad na polju održivosti prirode značajan za sve.

Govorili su Ruža Subotić osnivačica i decenijska novinarka nekadašnjeg magazina o zdravlju Eliksir i ujedno direktorka očne bolnice Eliksir, te dr Snežana Vlajković, oftalmolog u ime pomenute kuće kao sponzora festivala, Goran Delić ESG konsultant u ime preduzeća GODEL Consulting, profesor Edi Daruši u ime  Zelenog saveta Grada Zrenjanina, Ivana Mišković u ime seoskog domaćinstva Krivac iz Sremskih Karlovaca, Nenad Janjetović Janje, magistar narodne medicine i energo-terapeut, dr Đura Karagić, agronom senior u ime Login Eco d.o.o. i prof. dr Goran Anačkov, direktor Departmana za botaniku, ekologiju i biologiju sa PMF – a novosadskog univerziteta.

Panel je završen zajedničkom porukom da je održivost svima važna, a u ime udruženja Zdrav život i kao glavna organizatorka Festivala okupljenima se obratila Aleksandra Vujinović istakavši da je festival  „Zdrav život – kultura življenja“ prvi, još 2018. godine, prepoznao prostor Plankove bašte kao zelene oaze Zrenjanina kojoj treba vratiti stari sjaj i održavati kao blago koje nam je ostalo u nasleđe, te da  ova manifestacija polako ali sigurno to i uspeva da ostvari.

 

O PLANKOVOM PARKU

PlankovabaštanosiimeapotekaraFranjePlankakoji je 1834. godine  uprostorudanašnjeg parka formirao vrt, svojevsnu botaničku baštu za uzgoj biljaka potrebnih u farmaceutskesvrhe.

U svojoj istoriji park je imao veću površinu i više namena.Vremenom je ostao dosta zapušten i neprimetan. 

 Počev od 2018. g.  Festival “Zdrav život – kultura življenja” održava se u ovoj zelenoj oazimira u srcu grada sa ciljem da park oživi i postane prepoznat kao stecište mira od gradske vreve i mesto raznovrsnih sadržaja za celu porodicu.

Danas su u parku zastupljene biljke koje potiču sa pet kontinenata.

 

O UDRUŽENJU GRAĐANA ZDRAV ŽIVOT

Udruženje je osnovano 1988. godine sa ciljem edukacije građana o zdravoj ishrani, alternativnoj medicini i zaštiti životnesredine. To je najstarije udruženje ove vrste u neakadašnjoj SFRJ.

Rad se najviše bazira nao rganizovanju predavanja, radionica i seminara.

Iz raznovrsnosti sadržaja i bogatog iskustva u radu posvećenom građanima, izrastao je Festival “Zdravživot – kulturaživljenja” 2018. godine sa idejom da okupi sve saradnike udruženja na jednom mestu.