Novi Bečej- Građanima opštine Novi Bečej nedavno su na kućne adrese stigla poreska rešenja sa uvećanim porezom na imovinu, a u nekim slučajevima to uvećanje je iznosilo čak 300% u odnosnu na prošlogodišnja rešenja. Na žalbu i nezadovoljstvo građana reagovao je predsednik opštine Novi Bečej, Saša Maksimović, odlučivši da izvrši kontrolu lokalne poreske administracije i da stornira sva dosadašnja rešenja o porezu na imovinu.

Na današnjoj konferenciji za medije, Maksimović je objasnio kako je došlo do ovog problema i koji su dalji koraci.

 

„Ono što je zaključak jeste da je prema metodologiji koju je primenila lokalna poreska administracija matematika tačna, ali je sama metodologija obračuna pogrešna. Utvrdio sam da je jeste došlo do greške u radu opštinskih službi, te će sva rešenja o porezu na imovinu biti poništena i izdata nova, u mnogome umanjena rešenja. Dakle, u svakom slučaju, biće približnija prošlogodišnjim rešenjima. Svim građanima koji su do sada uplatili sredstva za porez na imovinu, ona će biti preneta u sledeću poresku godinu, dakle, u 2020. godinu ili će po njihovom zahtevu biti vraćena na njihove račune, odnosno biće im isplaćena nazad sredstva“ – rekao je Maksimović.

Predsednik opštine Novi Bečej zahvalio se građanima na ukazanim greškama poreske administracije, poručivši im da će odgovorna lica, u slučaju politički instruisane ili namerne greške, biti kažnjena otkazom.

 

Prema njegovim rečima stiglo je dosta žalbi građana, iako je činjenica da su neke od njih neosnovane, jer se odnose na cenu građevinskog zemljišta.

„Cenu građevinskog zemljišta nismo menjali u poslednjih 4 do 5 godina. Ona je čak značajno manja nego u okolnim opštinama. Najbolji primer je opština Bečej, jer je u Bečeju 1.400 dinara kvadrat građevinskog zemljišta, a u opštini Novi Bečej je 463 dinara, odnosno u naseljenom mestu Novi Bečej, kao prvoj zoni. Treba naglasiti i da je kompletno građevinsko zemljište u Novom Bečeju prva zona, dok je u Novom Miloševu to druga zona. Ono gde je došlo do uvećanja računa kod građevinskog zemljišta je samo u slučaju legalizacije onog što se do sada vodilo kao državna imovina ili državna svojina, pa je došlo do konverzije u privatnu svojinu. Dakle, tu je došlo do uvećanja računa, ali ne po osnovici, već samo zbog toga što je građanima legalizovano određeno građevinsko zemljište. Na taj način je uvećana cena nekretnina, tako da to prati jedno drugo. Dakle, sve ostalo jeste regularno, prva zona je čak nešto i niža nego što bi trebalo, ali da ne bismo izazvali dodatnu reakciju, mislim da je u ovom trenutku nećemo menjati. Biće promenjeno ono što je ključno, a to su cene u drugoj, trećoj i četvrtoj zoni. Znači, ove zone će biti obračunate ponovo, pa će cena biti mnogo približnija, kao što rekoh, prošlogodišnjoj i mnogo primerenija mogućnostima građana“.

 

Građani opštine Novi Bečej nisu u obavezi da plate porez na imovinu do dobijanja novih rešenja čija bi izrada trebalo da počne u narednih par nedelja. Takođe, svi oni koji smatraju da su oštećeni u smislu veličine svojih stambenih objekata, odnosno u slučaju da im je greškom nešto pripisano kao stambeni objekat, mogu se javiti lokalnoj administraciji kako bi rešenja bila ispravljena, dodao je predsednik opštine Saša Maksimović.