Zrenjanin- U organizaciji Grada Zrenjanina, Kulturnog centra i Crkvene opštine Zrenjanina u subotu, 19. januara u 12 časova na Jezeru kod Kulturnog centra biće održano jedanaesto, tradicionalno, PLIVANjE ZA ČASNI KRST.

Svi zainteresovani za nadmetanje u plivanju i za sve bliže informacije mogu se prijaviti i obratiti na broj telefona: 064/8116471.

 

Devetnaestog januara po julijanskom kalendaru slavi se jedan od najvećih hrišćanskih praznika Bogojavljanje. Bogojavljanje je praznik ustanovljen u spomen na Hristovo krštenje u reci Jordan gde ga je Sv. Jovan – krstio. Kršenje je obavljeno tri puta porinjanjem u vodu. Prema verovanju, otvorilo se nebo i začuo glas Boga Oca koji je objavio da je Isus njegov sin a na rame Isusa sleteo je i Sveti Duh u obličju goluba. Ovim krštenjem Isus je označio početak svoje hrišćanske misije i propovedi a događaj se zove Bogojavljanje. Bogojavljanje se obeležava širom Srbije a kao deo manifestacije, obeležavanja hrišćanskog praznika, je plivanje za časni krst.