DSC_0245Gradjani  Zrenjanina moći će besplatno 16. maja da obave pregled sumnjivih mladeža bez uputa  u Specijalističkoj poliklinici Opšte bolnice Zrenjanin, šalter broj 11, kožno odeljenje. Povodom  Evropskog dana borbe protiv melanoma-EUROMELANOMA DAY.

Zakazivanje pregleda  vrši se  putem besplatne telefonske linije na broj: 0800222888 u periodu 9.05.  do 11.05.2016. godine od 8.00-20.00 časova, a pregled je potrebna samo overena zdravstvena knjižica. Građani koji ne stignu da se prijave ne treba da brinu jer se ovakvi pregledi vrše svakodnevno uz uput, rekli su u zrenjaninskoj bolnici.
Euromelanoma je panevropska kampanja prevencije raka kože koja ima za cilj da svima pruži informacije o prevenciji, ranoj dijagnostici i lečenju raka kože. Započeta u Belgiji 1999. godine, ova kampanja se proširila na 29 zemalja. Srbija je od 2008. godine uključena u panevropsku, humanitarnu, skrining kampanju protiv raka kože, a Opšta bolnica Zrenjanin je od smog početka učesnica.

Medijska kampanja Euromelanoma 2016 usmerena je ove godine na edukaciju građana o bezbednom boravku na suncu. Moto kampanej je „Sunce sija svuda, ne samo na plaži“ kako bi se skrenula pažnja da se od štetnog UV zračenaj treba štititi i tokom boravka u gradu, na sportskim aktivnostima, tokom bavljenaja poljoprivredom i baštovantstvom. Sunce je svuda oko nas, a odeća, šešir, naočare za sunce, nanošenje krema na otkrivene delove tela i izbegavanje boravka na direktnom suncu kada je njegovo zračenje najintenzivnije smanjiće rizik od oštećenja kože i očiju.

Kampanju organizuje Udruženje dermatovenerologa Srbije u saradnji sa Euromelanoma Europe, Evropskom akademijom za dermatologiju i venereologiju (EADV), a pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja Republike Srbije.