flag EUManifestacija „Evropsko selo“ koja se u Gradu Zrenjaninu već petu godinu organizuje povodom Dana Evrope, biće održana u četvrtak, 12. maja od 17 sati na Trgu slobode.
Učenici 27 osnovnih škola sa teritorije grada, zajedno sa njihovim gostima predstaviće različite države – članice Evropske unije, njihove jezike, karakteristike, obeležja, nošnju,  umetnost i kulturu, tradicionalne specijalitete…
Pored ovog jedinstvenog EU sajma koji se održava samo u Zrenjaninu, biće organizovan i EU kviz, osmišljen kao takmičenje u poznavanju Evropske unije za učenike šestih razreda.
Manifestacija „Evropsko selo“ ove godine proslavlja i mali jubilej – petogodišnjicu postojanja, čime je potvrdila uspešnost u ostvarivanju osnovnih ciljeva: afirmisanje evropskih vrednosti, dobre volje, mira i edukovanje o EU i njenim članicama.
„Evropsko selo“, kako su predvideli organizatori, otvoriće zamenik šefa Delegacije EU u Srbiji Oskar Benedikt i gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić.
Ovaj projekat je 2012. godine pokrenula Osnovna škola „Mladost“ iz Tomaševca, nakon čega joj se vrlo brzo pridružuju i druge škole, prepoznajući njegov značaj, edukativni i kreativni potencijal.
Ideja za organizovanje manifestacije proistekla je iz želje da se promovišu različitosti naroda i država koje čine modernu Evropu, ali i iz činjenice da veliki broj mladih ljudi i dece nije putovalo u zemlje EU, te nije imalo mogućnost da ih na taj način bliže upozna.