DSC_0180Povodom obeležavanja Dana pobede nad fašizmom u Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin u ponedeljak, 9. maja 2016. godine, u 19 časova biće otvorena izložba pod nazivom „KULTURA SEĆANJA: Ko ne pamti iznova proživljava“ čiji su autori Silvija Krejaković i Suzana Novčić, viši kustosi Narodnog muzeja Kraljevo.
Izložba je nastala povodom obeležavanja oktobarske tragedije u Kraljevu 1941. (streljanja civilnog stanovništva) i bavi se načinom pamćenja i sećanja na ovaj događaj, koji je brutalno promenio istoriju grada, strukturu njegovog stanovništva, ali pre svega razorio lične i porodične živote. Univerzalnost teme bila je stoga inspirativna za dva odeljenja Narodnog muzeja u Kraljevu: Istorijsko odeljenje i Odeljenje istorije umetnosti.

Na izložbi je  predstavljeno  50 slika, grafika i crteža umetnika bivše Jugoslavije inspirisane tragedijom. Slike koje su priznati umetnici, među kojima su Cuca Sokić, Miodrag B. Protić, Maksim Sedej, Voja Stanić, Miha Maleš, Oton Polok i drugi poklonili sedamdesetih godina za planirani muzej u Spomen-parku, a koji nije zaživeo, čine jedinstvenu zbirku „Jugoslovenski slikari za Spomen-park“ u Umetničkom odeljenju NMK.
Izložba će u Narodnom muzeju Zrenjanin trajati do 25. juna, a nadležni kustos je Vladislava Ignjatov, istoričar.