DSC_0040Vojska Srbije   proslavlja svoj dan u znak sećanja 23. aprila 1815. godine kada je podignut Drugi srpski ustanak, koji je bio prekretnica u stvaranju moderne srpske vojske i države. Srpska vojska nastala je iz ustaničkih četa, iz naroda koji se latio oružja da bi izborio  svoju slobodu. Soldi su bili prvi regruti vojske, koji su ostajali u vojsci deset godina, imajući u vidu da im rok službe nije bio odredjen.

Ove godine centralna proslava Dana vojske Republike Srbije se obeležava u Zrenjaninu na Trgu slobode, na dan pobede 9.maja,  dan borbe nad fašizmom.

Defile jedinica Vojske Srbije počeće nakon predavanja raporta načelnika Generalštaba Vojske Srbije generala Ljubiše Dikovića vrhovnom komandantu Vojske Srbije, predsedniku Republike Srbije Tomislavu Nikoliću. U defileu će učestvovati više od 1000 pripadnika Vojske Srbije, a kako je najavio portparol ministarstva odbrane i Vojske Srbije, kapetan korvete Jovan Krivokapić, očekuje se i egzercir Garde kakav do sada nije viđen. Istovremeno će na Begeju, potezu kod pešačkog mosta, biti usidrena plovila rečne flotile Kopnene vojske, grad će preletati vojna avijacija, a na samom Trgu slobode i obodima trga biće prikazan TT zbor i deo vojnih vozila jedinica Kopnene vojske RS.
DSC_0030Proslavu Dana vojske i Dana pobede u Zrenjaninu moći će da vide i televizijski gledaoci širom Republike Srbije, ali i sveta, jer je predviđen direktan TV prenos na Prvom programu RTS-a i satelitsko emitovanje. Dva velika LED ekrana na kojima će takođe ići slika RTS-a biće postavljena i na samom mestu održavanja vojne parade – na Trgu slobode i u glavnoj zrenjaninskoj ulici. Kamere RTS biće postavljene na više lokacija i za njih se takođe danas montiraju odgovarajuće konstrukcije.