DSC_0173ZRENJANIN-Naš grad je nastao u središnjem delu Banata na reci Begej.U pisanim izvorima najranije informacije pojavljuju se u četrnaestom veku. Do sredine šesnaestog veka bio je pod Ugarima i srpskim despotima Stefanom Lazarevićem i Đurđem Brankovićem.

Tokom istorije grad je menjao svoje ime. Zvao se Bečkerek, Veliki Bečkerek, Petrovgrad. Prva osnovna škola otvorena je 1722. godine. Prva pivara osnovana je 1745. godine. Gimnazija je počela sa radom 1839. godine kada je izgrađena i zgrada pozorišta.Godine 1946 grad dobija  današnje ime Zrenjanin po narodnom heroju i učitelju Žarku Zrenjaninu.

Povoljan  geografski  položaj grada, dosta razvijena privredna inicijativa i stručnost  stanovnika, pružali su  dovoljno uslova za privredni razvoj industrije. Zanatska delatnost postojala je u Bečkereku još u davna vremena. U monografiji “ Petrovgrad “ zabeleženo je da se u manastiru Krušedolu čuva jevendjelje, okovano pozlaćenim metalom ( oko 1540. godine)  a od zlatara  Petra Smederevca iz Bečkereka.

U dvadesetom veku industrija se  neprekidno  razvijala. Prvi predstavnik moderne mašinske industrije  je bila fabrika šećera podignuta 1911. godine. Pre drugog Svetskog rata  otvorili su se i drugi predstavnici mašinske industrije: fabrika čarapa, tepiha, šešira, mreža i zavesa, radijatora. Obim posla im je tada bio mali, tek posle oslobodjenja, a pogotovo od 1952. godine posle rekonstrukcije,  ova industrija povećava svoju proizvodnju i grad postaje obeležje masovne proizvodnje. I prehrambena industrija se razvila po završetku rata, puštena je u rad skrobara, rekonstruisana uljara, savremena klanica. Početkom šezdesetih godina, industrija je u Zrenjaninu bila  vodeća oblast u privredi.

Begej je za saobraćaj korišćen od davnina. Ovom rekom grad i područje oko njega povezani su preko reka Tise i Dunava sa ostalim delovima naše zemlje. U posleratnom periodu, najznačajnije mesto u prevozu  putnika i robe pripadala je železničkom saobraćaju. Prvo državno saobraćajno  preduzeće u gradu Gradsko transportno preduzeće, imalo je pogone za drumski  saobraćaj i za prevoz robe u gradu. Tek od 1954. godine fijakere  u Zrenjaninu počinju da  zamenjuju autobusi.