the-ball-stadion-football-the-pitch-39562Veliki procenat svetske populacije prati fudbal, koji se smatra za najvažniju sporednu stvar na svetu. Medjutim, malo ko zna  neke  zanimljivosti koje su se dešavale tokom istorije igranja fudbala.

U početku kao golovi služile su pletene korpe. Fudbal je nastao u devetnaestom veku u čuvenom zatvoru Newgate, kada su  zatvorenici kojima su bile odsečene ruke zbog kradje, medjusobno dodavali loptu nogama. Izvan Londoskog zatvora, fudbal je za manje od dva veka osvojio ceo svet i posato najpopularniji i najmasovniji sport na planeti.

Prva zvanična utakmica odigrana je u Engleskoj 1908. godine, a prvi televizijski prenos fudbalske utakmice emitovan je 1937. godine. Ovaj istorijski meč odigran je izmedju prvog i drugog tima Arsenala.

Tokom prvenstvene utakmice u Paragvaju 1933. godine izmedju Sportivo Ameliana i General Caballera, sudija je pokazao 20 crvenih kartona.

Najbrži gol dao je urugvajac Rikardo Olivera, gol je postigao u trećoj sekundi. Najviše golova u karijeri postigao je nemac Granz Binder sa 106 golova, dok  je najveći broj golova koje  je postigao jedan igrač na jednoj utakmici 16.

Amerika je “ fudbalska nacija“ , sa najvećim brojem fudbalera na svetu. U ovoj zemlji registrovano je 18 miliona igrača.  1990. godine fudbal je u Americi proglašen kao sport koji se najbrže razvija.

Arthur Wharton je bio prvi crnac koji je profesionalno igrao fudbal. Rodjen je u Gani, a igrao je fudbal u Engleskoj ligi za Rotherdam United 1889. godine.

Fudbaler u proseku pretrči oko jedanaest kilometara tokom jedne utakmice. Indija se 1950. godine povukla se sa Svetskog prvenstva iako je obezbedila plasman. Razlog je bio taj što igračima nije bilo dozvoljeno da igraju bosonogi.

Prva košarkaška utakmica odigrana je sa  fudbalskom loptom.