DSC_0057ZRENJANIN – od 8. juna građani više neće sami pribavljati dokumenta koja se nalaze u službenim evidencijama.

Čuvena rečenica „Fali ti jedan papir“ odlazi u istoriju. Više niko od službenika ne može da izgovori tu rečenicu. Za razna lična dokumenta, dozvole – saobraćajnu i vozačku, roditeljski dodatak, uverenja, građani će podnositi zahteve, a podatke će besplatno razmenjivati i  pribavljati organi uprave iz svojih evidencija, po službenoj dužnosti. Ovo važi i za lokalni i za republički nivo.

DSC_0014Osim uštede u vremenu od sada postojaće i finansijska ušteda, jer će građani biti oslobođeni plaćanja takse. Primera radi, troškovi prijave deteta  upisa u matičnu knjigu rođenih i prijava prebivališta deteta će posle 8. juna koštati oko 600 dinara, dok po trenutnom cenovniku iznosi 3 402 dinara.

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka državne uprave i lokalne samouprave dr Kori Udovički, danas je u Baroknoj sali Gradske kuće razgovarala  sa predstavnicima lokalnih samouprava  Banatskog okruga, o zakonskim novinama koje će se primenjivati od 8.juna 2016. godine.

Na inicijativu ministarke Kori Udovički, donet je novi ZUP, koji je konačno predvideo prekršajne i novčane kazne za sve one koji se ne pridržavaju propisa . ZUP-om je predviđena individualna odgovornost službenika uz prekršajne i novčane kazne od pet do 50 000 dinara.