belly-body-clothes-diet-53528.jpeg_800_533Dok je istaknuta pozadina itekako poželjna poslednjih godina,  područje oko struka jednako muči oba pola i čini se kao da je taj deo tela uvek najteže stesati ili prikriti. Ipak, nekim boljim navikama možete sebi pomoći, a da to ne uključuje suludo vežbanje ili rigorozne dijete.

Vreme odlaska na plažu već je započelo i ako niste vredno vežbali te pazili na ishranu, ne postoji čarobni štapić kojim biste uklonili male nesavršenosti, ali to ne znači da nije trenutak da stvorite neke pametnije navike koje će dugoročno pomoći i oko problematičnih područja kao što je struk.

Manje solite

Nedavna istraživanja su pokazala kako je najvažnije umereno je koristiti, a nikako izbaciti jer je važna za zdrav organizam. No češće su ljudi skloni povećanom unosu jer ne razmišljaju o tome koliko se soli nalazi u prerađenim proizvodima, a zatim još i sami sole određene namirnice pa se lako premaši dnevna preporučena doza od 1500 miligrama. So može zadržavati vodu u telu pa pripomoći nadutosti. Stoga pre automatskog soljenja probajte hranu i stvorite novu zdravu naviku.

Izbacite žvakaće gume

Imate li nadut  trbuščić, možda je problem u žvakaćim gumama. Dok se žvaču, automatski udišemo male mehuriće vazduha  koji mogu stvoriti nadutost. Takođe, neke vrste već imaju  zaslađivače, a studije su potvrdile da oni podstiču apetit.

Pivski stomak

Ovaj naziv postoji s razlogom. Osim što pivo izaziva nadutost jer je puno mehurića, njime takođe nepotrebno unosite prazne kalorije. Neke su studije pokazale da alkohol uopšteno podstiče stvaranje loših bakterija koje stvaraju neugodne gasove pa je stomak s vremenom sve veći, a vi se možda pitate u čemu je problem jer inače pazite na ishranu.

Jedite zatvorenih usta

Osnovno pravilo ponašanja za stolom takođe ima jako dobar zdravstveni razlog. Jedete li otvorenih usta, sa svakim zalogajem unesete i vazduh pa se postiže isti efekt kao i sa žvakaćim gumama.

Slatkiši

Ne samo da dugoročno pomažu naslagama na području oko struka, već su slatkiši, odnosno šećer u njima zaduženi za nadutost. Bilo koja poslastica sa šećerom negativno deluje na bakterije u probavnom sistemu  te uzrokuje nadutost pa je smanjivanje unosa šećera najbolje što možete učiniti za svoje zdravlje i lepši izgled.

Poboljšajte probavu

Probava nije omiljena tema o kojoj bismo raspravljali sa  bilo kime, ali činjenica je da ona uzrokuje više problema, među kojima su nadutost i gasovi te uopšteno loš osećaj u predjelu trbuha. Zato  se morate potruditi i sami zdravijom ishranom, biranjem namirnica koje imaju puno vlakana, dovoljnim unosom tečnosti, ali i redovitim kretanjem.