pexels-photo-50614.jpegMobilni telefon pored ključeva postao je neizostavni sadržaj naših torbi ili džepova. Pročitajte 12 zanimljivosti o tehnološkom dostignuću zbog kojeg pojam komunikacija dobija šire značenje. 

1. Svakog minuta u svetu se aktivira više od hiljadu telefona.

2. 03. april 1973. je datum kada je načinjen prvi telefonski poziv. Načinio ga je Martin Kuper, koji se već dugo smatra ocem mobilnih telefona.

3. IBM Simon je prvi pametni telefon. Imao je faks, kalendar, ekran osetljiv na dodir i jos mnogo toga za cenu od oko 500 funti. Ovaj telefon je pušten u prodaju u avgustu 1994. godine.

 

4. Usluga koja se najčešće koristi na mobilnom telefonu je zapravo provera koliko je sati!

5. Današnji iPhone ima jaču procesorsku snagu nego sto je 1965. godine posedovala Severnoamerička komanda vazdušne odbrane.

6. Prosečni amerčki korisnik mobilnog telefona poseduje skoro 3 nekorišćena ili prevaziđena mobilna telefona.

7. Usluga govorne pošte je 1986. godine dodata mobilnim telefonima.

8. Većina mobilnih pretplatnika u proseku koristi mobilni 12 do 16 meseci, a zatim se odlučuje sa novi mobilni telefon.

9. Slanje poruka korišćenjem mobilnih telefona se pojavilo pre 21 godinu. Prva poruka je poslata od strane Nila Papvorta, a tekst je glasio “Srećan Božić“.

10. Prva fotografija prosleđena mobilnim telefonom je fotografisana od strane Filipa Kana 1997. godine. Na fotografiji se nalazila njegova ćerka Sofija, fotografisana u porodiljskom odeljenju jedne bolnice. Filip Kan je francuski inovator koji je razvio prvi mobilni telefon sa kamerom.

 

11. Mnogi danas veruju da im mobilni telefon olakšava svakodnevni život, za razliku od Interneta

12. Najskuplji mobilni telefon danas je varijacija iPhone-a koja se ceni 6,7 miliona funti. Ovaj iPhone je izrađen od punog zlata prožetog dijamantima.

I još jedna bonus!!

Prvi mobilni telefoni u Srbiji mogli su da se kupe samo kod operatera. Prvi operater u Srbiji je bio Mobtel, a cene tih aparata su iznosile više od 10.000 nemačkih maraka.