pexels-photo-26128_800_500Za razliku od ljudi, psi imaju izuzetno visok prag tolerancije na bol i gotovo nikada neće pokazati da nešto nije u redu. Zato je važno da pravilno protumačite njihovo ponašanje da biste mogli da im pomognete na vreme.

Kada ih nešto muči, pokazuju tek kada situacija postane kritična. Zbog toga je veoma važno pravilno prepoznavanje određenih radnji ili situacija koje ukazuju da mu je potrebna pomoć.

Psi ne mogu da kažu kakav problem imaju i zato je otkrivanje i lociranje bolnih procesa jedan od najvažnijih zadataka veterinarske struke.  Da bi bili uspešniji u otkrivanju bola svog ljubimca i tako bolje brinuli o njemu, predstavljamo vam nekoliko simptoma na osnovu kojih ćete lakše prepoznati da vaš pas ima problem.

Samo dobro poznavanje psa, pažljivo praćenje njegovog ponašanja i brzo reagovanje u slučaju promena garantuju život bez bola našeg ljubimca. Naravno, put do veterinara u svim situacijama kada postoji sumnja da se pas ne oseća dobro – podrazumeva se. Bez konsultacija sa stručnjakom, psu nikada ne dajte lekove za umirenje bolova.

Ako pas šanta, simptom je jednostavan i očigledan. . Stariji psi se uglavnom  suočavaju sa artritisom. Reč je o bolesti koja se manifestuje bolovima u leđima, probadanjem u ramenima. Stručnjaci se slažu da su artritis i reumatična oboljenja kod pasa česta i očekivana pojava posle sedme, osme godine. Ovim oboljenjima posebno su sklone velike rase. To se objašnjava neproporcijalnim razvojem skeletnog i mišićnog sistema. Kosti se brže razvijaju, što nije u svim fazama rasta praćeno i rastom mišićne mase. Najčešće stradaju zglobovi, ali su ugroženi i ostali delovi skeletnog sistema ljubimca.

Psi mogu imati brojne stomačne probleme. Sitniji problemi sa želucem, crevima ili drugim organima nisu baš lako prepoznatljivi. Prekomerno balavljenje je dobar indikator mučnine.    Povraćanje, proliv ili zatvor-  ovi simptomi jasno pokazuju da ljubimca stomak ne služi najbolje i da on zbog toga trpi bol.

Ove spoljne manifestacije problema digestivnog trakta mogu izazvati brojni problemi sa kojima se ljubimci suočavaju. Čest je slučaj da pate od diletacije ili nadutosti želuca. Ona nastaje unosom vazduha tokom hranjenja. Životinja je u ovom stanju naduta, neraspoložena, teško diše, uznemirena je, uplašenog pogleda. Bolest brzo napreduje, pa ove simptome smenjuju nagon za povraćanjem, kontrakcije trbušnih mišića, slabost i trbušne nadutosti.

CVILENJE ili zapomaganje je verovatno najčešći način kojim ljubimac ukazuje da nešto nije u redu sa njegovim zdravljem. Zavijanje  bez očiglednog razloga uglavnom su znak da pas trpi visok intenzitet bola. Problem je, međutim, otkrivanje odakle on potiče i čime je izazvan. Pojačano oglašavanje – cviljenje, lajanje ili zapomaganje – prilikom dodira određenih mesta na telu ljubimca jasan je putokaz u traganju za odgovorom odakle potiču njegovi bolovi. Zato se u slučaju sumnje savetuje lagani pregled tela psa prepipavanjem, pri čemu treba pažljivo pratiti kako reaguje na kontakt određenih zona.

Psi koji se ne osećaju dobro postaju neraspoloženi i mrzovoljni. Činjenica da je inače veseo, druželjubiv i i živahan pas postao ćutljiv, povučen, apatičan ili čak agresivan može da se objasni bolom kom je izložen. U ovakvim situacijama se smanjuje njegov prag tolerancije, pa nije retkost da mirna i krotka životinja čak i ujede svog vlasnika, naročito ukoliko ovaj svesno ili slučajno dodirne bolno mesto. Postoje i psi koji kada su bolesni traže više pažnje od članova porodice, osećaju se potišteno i prija im fizička bliskost sa ljudima.

GUBITAK APETITA- Smanjenje želje za hranom u krugu je simptoma koje ljudi ne dovode uvek u vezu sa postojanjem bola. Međutim, u slučaju povrede ljubimca normalno je da manje jede tokom oporavka. Gubitak apetita karakterističan je za bolove zuba i vilice. Uostalom, psi sa zuboboljom, poput ljudi, izbegavaju da jedu.

Kao što smo već naglasili, psi mogu mnogo da trpe i bolove u zubima pokazuju tek kada je problem toliko veliki da je često jedini spas u – vađenju. Zbog toga veterinari uvek preporučuju mere preventive – redovno pranje i održavanje higijene vilice. Najčešći uzrok bolova u zubima pasa jeste kamenac koji se taloži na zubima i koji je posebno opasan ukoliko se ljubimac hrani mekšom hranom. Početni kamenac i naslage plaka mogu izazvati i niz drugih komplikacija vezanih za kosti vilice, čije je lečenje dugotrajno i mukotrpno.

LIZANJE-Ako vaš ljubimac intenzivno liže određeni deo tela, postoji ozbiljna sumnja da ga tu boli. Lizanje rana, slomljenih noktiju, upaljenih jastučića na šapama ili drugih delova tela signal je da u tim regijama postoji bol. Određene bolesti ili fizičke povrede nisu uvek očigledne i mogu biti skrivene dublje u telu. Najbolji primer za to jeste prisustvo trna ili komadića stakla u nozi životinje, ili pak insekata ili parazita koji znaju da se zavuku duboko u kožu. U većini slučajeva intenzivnog lizanja ili žvakanja delova tela preporučije se obavezan odlazak kod veterinara.