3. Horski festival Slobodan BursaćU velikoj sali Kulturnog centra Zrenjanina 3. 4. i 5. juna održan je treći po redu Horski Festival „Slobodan Bursać”. Tokom tri dana festivala, publici se predstavilo 28 horova različitih generacija i repertoara, među kojima su bili ženski, muški i mešoviti horovi.

Festival je otvorio gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić, ispred Grada Zrenjanina kao generalnog pokrovitelja ovogodišnjeg festivala, koji je istakao važnost jedne ovakve kulturne manifestacije za grad.

Premijernim prikazivanjem filma “ Horski legionari “ autora Nenada Vujinova, svečano je otvoren festival. Prvi su nastupali članovi  Gradskog dečijeg  hora Kulturnog centra Zrenjanina koji je predvodila dirigent Senka Milisavljević, te večeri publici su se predstavili jos i Hor srednje muzičke škole “ Josif Marinković“ dirigent Zorica Kozlovački, Crkveno pevačko društvo“ Žene Mironosice“ dirigent Zorica Kesić, Mešoviti hor „Prepodobni Rafailo banatski“ dirigent Senka Milisavljević i Hor Pravoslavne Srpske Saborne  Crkve u Temišvaru sa dirigentom Jocom Bugarski.

Drugi festivalski dan  započet je matineom posvećenim dečijim horovima, u okviru kog je organizovana i interaktivna kreativna muzička radionica za decu „Družiciranje”. Večernji program  započeo je Dečiji hor “ Prepodnobni Rafailo Banatski“ sa dirigentom Senkom Milisavljević, Zenska pevačka grupa KUD-a  „Pioniri“ dirigent Julija Duk, hor društva Slovenaca „Planika“ dirigent Daniela Avram, hor “ Sveti  Serafim Sarovski“ dirigent Božidar Crnjanski. Veliko oduševljenje publike pobudio je nastup Dečijeg hora  “ Orlići “ iz Moskve, kojim je dirigovao Andrej Viktorovič Černjecov.

Treće festivalsko veče otvorile su dirigenti Sanja Popović i Vera Varga sa Kreativnom radionicom „Kolegijum“, pripremnog razreda muzičke škole “ Josif Marinković“, zatim su nastupali Hor Adventističke Crkve u Zrenjaninu sa dirigentom Ivanom Petričić, Kamerni hor “ Emmanuel“ dirigent Ema Konrad, žeski vokalni ansambl “ Res Miranda“sa dirigentom Vukom Milanovićem iz Novog Sada, a poslednji hor koji je nastupao na trećem horskom festivalu bio je “ Merry Gospel Hor“ sa dirigentom Marijom Kuburić Borović iz Beograda koji su za svoj nastup nagradjeni gromoglasnim aplauzom publike.

Festival je i ove godine podržao humanitarnu akciju „Čep za hendikep” Udruženja paraplegičara i kvadriplegičara Banata, u okviru koje se sakupljaju plastičnih čepovi sa pet-ambalaža da bi se obezbedila finansijska sredstva za nabavku ortopedskih pomagala.

Horski festival „Slobodan Bursać” osnovan je 2014. godine sa idejom da grad Zrenjanin, koji ima višedecenijsku horsku tradiciju treba da ima horski festival koji će podstaći dalji razvoj horskog pevanja i stvoriti nove naraštaje horskih pevača i publike. Festival je posvećen maestru Slobodanu Bursaću (1941-1993), muzičkom pedagogu i dirigentu sa kojim je Omladinski mešoviti hor „Josif Marinković” iz Zrenjanina osvojio brojna priznanja, među kojima i titulu „Hor sveta” u Langolenu u velikoj Britaniji 1987. godine.

Organizatori festivala su KulturKick Creative Productions i Kulturni centar Zrenjanina, a generalni pokrovitelj ovogodišnjeg festivala je Grad Zrenjanin.