Zrenjanin- Koncert orkestra Muzičke škole „Mili Aleksandrovič Balakiriv“ iz Rusije biće održan u ponedeljak, 26. avgusta sa početkom u 20.30 časova, u Gradskoj bašti. Repertoar orkestra uključuje dela ruskih i stranih kompozitora, od klasičnih do najsavremenijih žanrova kao i obradu narodnih pesama i pop-džez muzike. Ulaz na koncert je besplatan.

– Koncert se održava kao najava folklornog festivala „Lala“ koji će trajati od 27. do 30. avgusta u okviru manifestacije „Dani piva“.

O orkestru:

„Vodeći kreativni tim grada Moskve“ dečji duvački orkestar „Mladi Balakirevtsi“ osnovan je 2011. godine i dobio je ime „Ioung Tuning Fork“. 2017. godine festival „Spaskačka kula za decu“ zvanično je dobio novo ime Dečji duvački orkestar „Mladi Balakirevci“. 21. decembra 2017. godine, naredbom moskovskog gradskog odeljenja za kulturu broj 981, orkestru je dodeljeno počasno zvanje „Vodeći kreativni tim“ grada Moskve.

Uprkos mladosti, 2012. godine već je postao laureat Moskovskog međunarodnog festivala slavenske muzike, a u 2015. i 2017. dva puta je osvojio Grand Prik – najviše priznanje Festivala slavenske muzike. Orkestar je učestvovao u projektima Rusija – Nemačka (2012 – 2013). Rusija-Srbija 2015,2016,2019, Rusija – Italija 2017. Na turneji u Nemačkoj, Srbiji i Italiji, orkestar je nastupao na najboljim mestima u ovim zemljama.

Pod vođstvom umetničkog direktora i dirigenta orkestra, kompozitora, laureata međunarodnih i sve-ruskih festivala duvačkih orkestara, laureata Nagrade nazvane po M. A. Balakirev, Lukin Gennadi Mihajlovič – diplomirani vojno-dirigentski fakultet na Moskovskom državnom konzervatorijumu P.I. Orkestar Čajkovskog učestvuje na mnogim festivalima duvačkih orkestara u Moskvi, Rusiji i inostranstvu, gde dobija mnogo nagrada, diploma za živopisne i profesionalne nastupe.

Kroz svoju mladu istoriju, orkestar je više puta pokazao svoju neophodnost, značaj i visoku profesionalnost. Najznačajniji događaji u istoriji orkestra su učešće na duvačkom festivalu „Muzika naše pobede“, „Moskovskom međunarodnom festivalu slavenske muzike“, Međunarodnom vojnom festivalu „Spasskaia toranj za decu“ Moskva-2015, Moskva-2017, Moskva-2019, Festivalu dečijih muzičarki. u Italiji – 2017. U 2018. i 2019. orkestar je bukvalno osvojio i nastavlja da osvaja publiku svetlim zajedničkim projektom s Pozorištem kiše, nazvanim Heroic Cantata Krasnodon – posvetom Herojima Nove garde. Zahvaljujući solistima orkestra – Eva Volkova, Albert Pogosian, Lera Kuznetsova, Sofia Makarova, Evgeni Shaliupa, Tatiana Lukina i Georgi Lifanov, koji aktivno učestvuju u skoro svim manifestacijama orkestra, repertoar se proširio višestruko.