klima uređajTokom toplih dana svi težimo da se zaštitimo ili sklonimo od vrućine, pri čemu je važno istaći da prelaz iz tople u hladnu sredinu i obrnuto ne treba činiti naglo i temperaturna razlika ne treba da bude velika.

Klima uređaj se najčešće postavlja na zid, ali ne bi  trebalo da bude okrenut tako da direktno duva prema ljudima. Često je postavljen tako da duva baš prema garnituri odakle se gleda televizija, prema pisaćem stolu ili prema nekom drugom mestu gde se ljudi stalno zadržavaju, što izaziva ukočenost mišića, glavobolju i takvo postavljanje treba izbegavati.

Optimalna temperatura zavisi od spoljašnje temperature. Preporuka je da leti ne bude velika razlika u temperaturi, dozvoljeno je do 10 stepeni razlike između spoljašnje i unutrašnje temperature, jer organizam može doživeti šok.

Nikada ne treba izlaziti ili ulaziti oznojan iz spoljne sredine u aklimatizovanu prostoriju, jer to može izazvati temperaturni kolaps.

Zbog nepravilno korišćenja klima urećaja leti su česte prehlade, kijavice, akutno zapaljenja grla, ždrela i bronhija, što je razumljivo, jer ako sa tridesetak stepeni spoljašnje temperature uđete u prostoriju u kojoj je jedva dvadesetak, prehlada je skoro neizbežna jer organizam ne može u kratkom vremenu da se adaptira na naglu promenu temperature i dolazi do jedne vrste šoka koji negativno utiče na zdravlje.

Održavanje i čišćenje klima uređaja takođe je veoma važno, jer ukoliko se redovno ne čisti filter kroz koji izlazi rashlađeni vazduh pod pritiskom, može postati idealna vlažna i prljava podloga za razvoj štetnih mikroorganizama, bakterija ili gljivica, od kojih neki mogu izazvati i upalu pluća.