foto: youtube

foto: youtube

Peruanske vlasti su u saradnji sa američkom DEA-om uhapsile najtraženijeg Zrenjaninca, Zorana Jakšića (57) inače vođu međunarodne kriminalne grupe koja se bavila trgovinom narkoticima i koja je u čitavom svetu poznata kao grupa „Amerika“. Saslušan je u Limi, glavnom gradu Perua. Transportovan je iz Tumbesa gde je i uhapšen. Protiv njega su bile raspisane tri međunarodne poternice.

Uhapšen je pod sumnjom da je bio finansijer i organizator grupe koja je švercovao kokain u Evropu, vršila otmice i imala svoje plaćene ubice.

Zoran Jakšić je koristio čak 46 lažnih identiteta i 10 različitih pasoša. Njega traži nekoliko zemalja a za njim je raspisano čak 25 međunarodnih zahteva. Traže ga Nemačka, Argentina, SAD, Peru, BiH, Grčka, Australija. Spremao se da pobegne u Ekvador kada je i uhapšen. Tokom hapšenja nije pružao nikakav otpor.

Već je jednom bio hapšen u Peruu i to 1998.godine. U Nemačkoj je „zaglavio“ u zatvoru 2004.godine. Drogu je švercovao brodovima i pomoću ljudi koji su krijumčarili narkotike tako što bi kesice sa sadržajem progutali. Iz Buenos Ajresa je grupa uspela da prošvercuje čak 300 kilograma kokaina u Evropu. Interpol ga je uhapsio u Madridu ali je uspeo da umakne iz zatvora. Švercovao je kokain u Belgiju i Holandiju.

Izvor: Telegraf