DSC_0133_800_532Zrenjanin je uvršten među deset gradova u Srbiji za titulu “Grad u fokusu” Ministarstva kulture i informisanja Vlade Srbije. Od ukupno 27 prispelih prijava gradova i opština propozicije konkursa ispunilo je 14 kandidata, a u užem izboru su se našli, osim Zrenjanina, još i Kikinda, Novi Bečej, Pančevo, Šabac, Kučevo, Kragujevac, Užice, Kraljevo i Kruševac. Na osnovu prikupljenih informacija, komisija će u narednom periodu izvršiti selekciju i pozvati predstavnike jedinica lokalne samouprave koje su ušle u najuži izbor, da predstave svoje projekte u Beogradu, posle čega će doneti konačnu odluku koje lokalne samouprave će poneti titulu „Grad u fokusu 2016“.

DSC_0074_800_532Predmet konkursa je i podsticanje lokalnog razvoja kroz podršku godišnjim programima kulturnih aktivnosti koje se realizuju na teritoriji odabrane opštine ili grada. Titula “Grad u fokusu” omogućiće tim sredinama da budu prepoznate kao relevantni nacionalni centri razvoja kulture i na taj način postanu vidljivije na kulturnoj mapi Srbije i Evrope.
Program je zaživeo i Zrenjanin se našao među deset gradova koji žele da svoju kulturnu ponudu učine prepoznatljivijom u nacionalnim okvirima. Nepotrebno je posebno isticati domete zrenjaniskog pozorišta, muzeja, savremene galerije, biblioteke, istorijskog arhiva i drugih institucija i ustanova kulture, kao i realizovane programe u lokalu, ali je uvek bio problem kako te programe učiniti što dostupnijim na širem planu. Nedavno je i predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti Vladimir Kostić prilikom posete zrenjaninskom muzeju rekao da, nažalost, nije znao da u Zrenjaninu postoji i uspešno radi takav muzej, te da grad ima nešto na šta on, kao Beograđanin, može da bude ljubomoran.
Izvor: Grad Zrenjanin