oprema_vanrednesituacije_3_800_495Gradonačelniku Zrenjanina Čedomiru Janjiću danas je predata najsavremenija oprema za reagovanje u vanrednim situacijama, pribavljena u okviru projekta “Zajedničko upravljanje rizicima od polava” IPA Programa prekogranične saradnje Rumunija – Republika Srbija. Vrednost opreme namenjene kvalitetnom i pravovremenom reagovanju na pojavu vanrednih situacija iznosi za Grad Zrenjanin 500.000 EUR.

Nosilac projekta je Regionalni centar za društveno-ekonomski razvoj ”Banat”, a partner Međuopštinska razvojna asocijacija za upravljanje vanrednim situacijama – ADIVEST iz Temišvara. Ukupna vrednost projekta je 828.000,00 EUR. Punu podršku realizaciji projekta pružio je Grad Zrenjanin, a podrška je stigla i od Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova.

oprema_vanrednesituacije_2_800_533Kako je navela Irena Živković, direktorka RCR Banat, cilj projekta je povećanje bezbednosti stanovnika Banata u pograničnoj oblasti između Rumunije i Srbije, odnosno razvoj integrisanog prekograničnog sistema za prevenciju i upravljanje poplavama, sa ciljem unapređenja pripremljenosti lokalnih vlasti u Banatu i okrugu Timiš. Projekat je, kako je rekla, počeo da se realizuje u aprilu i traje do kraja godine, a obuhvata ne samo nabavku vozila i opreme, već i edukaciju lica koja bi se angažovala u vanrednim situacijama.

Ona je dodala i da ovaj projekat dokazuje koliko su evropski fondovi, i uopšte svi fondovi i projekti, velika prilika za Srbiju i RCR Banat će i u narednom periodu raditi na velikom broju projekata kako bi se te mogućnosti maksimalno iskoristile.

Gradonačelnik Čedomir Janjić rekao je da ova vredna savremena oprema stavlja grad Zrenjanin i ceo Banat u poziciju najbolje opremljenih regiona u Srbiji, kada je u pitanju reagovanje u vanrednim situacijama, te da će oprema imati svoju svrhu i mimo vanrednih događaja.

Izvor – Grad Zrenjanin