latvia-1352656_1280_800_533Gašenjem Elektrovojvodine budžet Autonomne pokrajine Vojvodine oštećen je godišnje za 143 miliona dinara, piše danas Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE).

„Nakon godinu dana ćutanja institucija, VOICE je, uz intervenciju Poverenika za informacije od javnog značaja, dobio podatke o tome koliko je Elektrovojvodina plaćala na ime poreza različitim nivoima vlasti, kao i za koliko novca će pokrajinski budžet ostati uskraćen“, naveo je taj istraživački centar Nezavisnog društva novinara Vojvodine.

Po podacima do kojih je došao VOICE, Elektrovojvodina je u prethodne tri godine u pokrajinski budžet na ime poreza na dobit uplatila više od 430 miliona dinara, odnosno u proseku oko 143 miliona dinara godišnje, a sve to su sredstva bez kojih je Vojvodina ostala gašenjem Elektrovojvodine.

Sredinom prošle godine sva četiri zavisna privredna društva za distribuciju električne energije: Elektrovojvodina, Elektrosrbija, Jugoistok i Centar, pripojena su privrednom društvu Elektrodistribucija Beograd i sada rade kao jedinstveno privredno društvo EPS Distribucija.

Po rečima ekonomskog novinara Dimitrija Boarova, Elektrovojvodina je bila jedini ogranak u sistemu koji je poslovao u plusu, što je pokazatelj da je to preduzeće bilo najbolje unutar sistema i da je obezbedjivalo gradjanima Vojvodine najsavremeniju i najpouzdaniju distribuciju.

Pored poreza, po njegovim rečima, nije zanemarljivo ni to što je kasa Elektrovojvodine bila u Novom Sadu, bez obzira što se struja kupovala od proizvodjača koji su uglavnom na teritoriji centralne Srbije.

„Pošto je Vojvodina ostala praktično bez ikakvih nadležnosti u domenu energetike, ona je gašenjem Elektrovojvodine zapravo izgubila jedan od ključnih instrumenata privrednog razvoja“, ocenio je Boarov.

Izvor: Beta