festival-stripa-1_800_565Zrenjanin- Sedmi Festival stripa „Stripolis“ održaće se od 15. do 18. septembra u Zrenjaninu. Jedinstveni programi održavaju se u Kulturnom centru Zrenjanina. Na festivalu Vas očekuju Dejan Nenadov  strip crtač i akademski slikar iz Novog Sada, Ivica Stevanović  strip crtač i illustrator iz Novog Sada i  Momčilo Rajin  muzički kritičar, urednik i izdavač iz Beograda.

 

Program festivala:

Četvrtak, 15. septembar 2016. u 19 časova
 
Ceremonija svečanog otvaranja manifestacije
U izložbenom salonu Kulturnog centra Zrenjanina biće otvorena izložba originalnih radova (stripova i ilustracija) dva gosta festivala – Dejana Nenadova i Ivice Stevanovića.
Specijalno priznanje kompaniji „Eipix“ za doprinos u razvoju srpskog stripa.
Crtači crtaju za publiku Crtači stripa, iza kojih stoje godine iskustva, crtaće pred publikom i za publiku. Posetioci će moći da naruče crtež svog omiljenog junaka.
19.30
Cosplay (sama reč izvedena je iz engleskih reči – costume i play) inspirisan je likovima iz sveta stripa, animiranih ostvarenja i video igara, a ima za cilj da učesnici koji najčešće sami prave svoje kostime, ne samo što bolje prikažu kostim odabranog lika, već i da ga što bolje dočaraju celokupnim performansom. Na ovogodišnjem festivalu u holu Kulturnog centra Zrenjanina prikazaće svoje kostime i odglumiti junake iz stripova učesnici od najmlađeg doba, do onih zrelijih i iskusnih kosplejera.

20:00
Promocija osmog broja časopisa „Stripolis”  broj 8. donosi mnogo novih do sada ne publikovanih stripova na ovim prostorima od autora iz Nemačke, Rusije, Rumunije Francuske, Belgije i naravno Srbije.

Ovoga puta ljubitelji stripa moći će da se upoznaju sa novim imenima stripa i njihovim najnovijim radovima koji su zavredeli da se pojave u našem časopisu. Ostali su verni tradiciji da u svakom broju objave intervju sa nekim eminentnim autorom iz sveta devete umetnosti. Ovoga puta vodili su razgovor sa Ivicom Stevanovićem. Ceo broj odštampan je na ćiriličnom pismu. Ukupno ima 136 starnica (130 gramski mat kundzdruk) od kojih su 88 u koloru.

Promocija izdavačkih kuća Najpoznatiji strip-izdavači predstaviće se svojim mnogobrojnim izdanjima, koje će posetioci moći da kupe po nižim i povoljnijim cenama od onih knjižarskih.
System comics – http://www.systemcomics.com/
Čarobna knjiga – http://www.carobnaknjiga.rs/strip
Besna Kobila – http://besnakobila.co.rs/
Komiko – http://www.komiko.rs/
Modesty comics – www.modestystripovi.com
Makondo – http://www.makondo.rs/
S.K.C. Novi Sad – http://www.skcns.org/
Klub ljubitelja stripa iz Sombora
Berza stripa
Hol Kulturnog centra Zrenjanina

Petak 16. septembar 2016.

10:00

Filmski matine

Velika sala Kulturnog centra

19.00 – Berza stripa

19.30 – Razgovor sa gostom Momčilom Rajinom

Hol Kulturnog centra Zrenjanina

Momčilo Rajin je jedan od najvećih poznavalaca i stručnjaka pop-kulture na ovim prostorima.

Član redakcije legendarnog magazine “Džuboks”. Smatraju ga za jednog od ključnih ljudi muzičkog Novog talasa u Jugoslaviji, jer je kao urednik, organizator i kritičar podržao krajem sedamdesetih i početkom osamdesetih tada mlade sastave kao što su „Idoli“, „Električni orgazam“ i „Šarlo Akrobata“. 1982. postaje i glavni i odgovorni urednik stripskih izdanja „Dečjih novina“ , tada apsolutno vodećeg izdavača stripa u Istočnoj i Srednjoj Evropi.

To je bilo od velikog značaja za savremeni srpski i jugoslovenski strip, jer je kao urednik “Yu-strip magazina“ uticao na rane karijere stvaralaca kao što su Zoran Janjetov, Rajko Milošević – Gera, Zoran Tucić, Dejan Nenadov, Darko Perović, Igor Kordej…

Subota 17. septembar 2016.

19:30 – Razgovor sa gostom festivala Dejanom Nenadovim i promocija albuma „Legenda o Isu” koji kao kompletnu trilogiju u odgovarajućoj, luksuznoj opremi, na povećanom formatu i na posebnom papiru objavljuje izdavačka kuća “Komiko”.

– Hol Kulturnog centra Zrenjanina

Naklonost Dejana Nenadova za strip i šire, za likovnu umetnost, ispoljila se veoma rano.
Svoje prve stripove objavio je još kao srednjoškolac i to u najprestižnijim domaćim magazinima za strip tog vremena, kao što su : “Yu Strip magazin” i “Stripoteka”. Neki od tih radova su bili objavljeni i u inostranstvu. Bio je dobitnik i mnogih značajnih nagrada iz oblasti, od onih namenjenih najboljem mladom strip autoru, na konkursima za mlade autore, do prestižne nagrade za najbolji savremeni strip magazina “Vidici”. Dobitnik je, takođe, i plakete “Zlatno Pero Beograda”- na bijenalnoj manifestaciji za Graficke Umetnosti – “Zlatno Pero”. Sa albumom “Elazar”koji se sastoji od pet povezanih priča, kritičari su ga svrstali među najznačajnije nacionalne strip autore tog vremena. Njegovi stripovi su okarakterisani kao “intelektualni”i kao spoj stripa i lierature, što mu je donelo i nagradu “Zaharije Orfelin”, za doprinos u spajanju ova dva izražajna medija. Ubrzo posle napuštanja zemlje 1991. godine, prestaje, gotovo pune dve decenije, da se aktivno bavi stripom, posvećujući se slikarstvu. Na poziv da nastavi serijal Arcanes, za francuskog izdavača Delcourt (Delco) Editions, 2007. se, međutim, uspešno vraća radu na stripu. Za poslednjih devet godina je uradio jedanaest knjiga, (dvanaestu upravo privodi kraju), u okviru četiri zasebna serijala. Kaže da ga je povratak staroj ljubavi, osvežio i da ga još uvek veoma raduje.