noc-istrazivaca-2016_800_316Zrenjanin- Sutra 30. septembra, u 18 časova, u Holu Kulturnog centra  biće upriličeno svečano otvaranje manifestacije „Noć istraživača“ pod sloganom: „Istraži, prikaži – znanje pokaži“.  Program  će se održati na 5 gradskih lokacija: Kulturni centar, Barokna sala u Gradskoj kući, Gradska narodna biblioteka, Kamerna scena Narodnog pozorišta „Toša Jovanović“ i Trg slobode. Zrenjanin je jedan od dvanaest gradova u Srbiji koji učestvuje u ovom događaju.

U Kulturnom centru Zrenjanina od 17 do 22 časa održavaju se naučne radionice u okviru kojih će učesnici izvesti veliki broj eksperimenata. Održaće se radionice – virtuelna realnost, 3D nauka i dr.

Od 19 časova u Velikoj sali nastupa hor „Supernova“ a u 19. 30. počinje kviz znanja „Voda, led i sladoled“. Od 19 časova u Amfiteatru Kulturnog centra Vatrogasno-spasilačka brigada prikazaće vežbu gašenja požara.

Ovogodišnja manifestacija popularizovaće teme iz oblasti prirodnih i tehničkih i nauka: astronomije, fizike, medicine, tehnologije hrane, biologije, hemije, matematike, geografije, psihologije i arhitekture. Kao i svake godine sadržaji su besplatni, prilagođeni svim uzrastima i ne zahtevaju prethodno formalno obrazovanje.

Gradska narodna biblioteka je rezervisana za najmlađe posetioce. Organizovaće nagradnu izložbu likovnih radova predškolaca pod nazivom “Frozen” i zanimljive radionice prilagođene njihovom uzrastu.

Kulturni centar Zrenjanina  organizuje  najveći broj radionica i ostalih sadržaja. Pored velikog broja radionica koje će biti usklađene sa ovogodišnjom COOL&HOT temom, organizovaće se i kviz u kojem očekujemo učešće desetak ekipa iz lokalnih škola. Pitanja u kvizu biće formirana oko “Voda, led, sladoled” slogana, a pobednicima će biti obezbeđene nagrade.

Na gradskom jezeru u centru grada posetioci će moći da vide kako rade dronovi i brodići na daljinsko upravljanje.

U Gradskoj kući biće organizovano niz predavanja i projekcije kratkih filmova pristiglih na konkurs “Budi cool kao…”. Kroz ovu vizuelnu formu, deci će biti omogućeno da svoje naučne idole prikažu kroz kratki dokumentarni ili igrani film, web-art, video-art, viral video ili performans, u zavisnosti od ličnih afiniteta. Ovo je prvi put da se u gradu organizuje ovakav konkurs, te organizatori očekujeju da će odaziv biti značajan.

U Istorijskom arhivu biće priređena izložba dela i radova iz života Nikole Tesle, uz prigodno predavanje.