koncert-ms_398_600Zrenjanin- Solistički koncert Jelene Bajić Bojanić biće održan večeras u Muzičkoj školi „Josif Marinković“ sa početkom u 19 časova. Ulaz je besplatan.

Jelena Bajić Bojanić rođena je 29. oktobra 1983. godine u Novom Sadu. Svoje školovanje je započela u klasi prof. Bojane Doroslovački u muzičkoj školi „ Isidor Bajić“. Od svoje jedanaeste godine redovni je polaznik letnje škole klavira EPTA. Sa šesnaest godina na poziv prof. Jokut Mihailović upisuje Akademiju umetnosti u Novom Sadu i kod iste profesorke završava diplomske i magistarske studije. U toku svog školovanja usavršavala se kod profesora: Kemala Gekića, Nevene Popović, M. L. Petrović, Alen Fraser, Iana Jones, David Westfal, Jokut Mihailović i drugih.

Učestvovala je i osvajala nagrade na republičkim i međunarodnim takmičenjima u Kortemiliji, Vernigerodeu, Beogradu, Novom Sadu i Nišu. Nastupala je u Italiji, Nemačkoj, Švajcarskoj i Srbiji na mnogobrojnim koncertima u Beogradu u zadužbini Ilije M. Kolarca gde je na predlog profesorke Jokut Mihailović izvela dve sopstvene kompozicije: „Kataklizma“ i „ Zvona“. U Novom Sadu nastupala je na A festu, KONTEHU, u novosadskoj Sinagogi, Galeriji Matice Srpske itd. Takođe je imala niz solističkih koncerata po gradovima Vojvodine u cilju približavanja klasične muzike širem slušnom auditorijumu, kao i zapažene nastupe sa pijanistkinjom Julijom Bal sa kojom je osnovala klavirski duo Sarađivala je i sa našim volinistom Mihalom Budinskim.

Snimala je za radio i TV Novi Sad, kao i za radio Beograd. Njeno sviranje odiše stvaralačkim angažovanjem, izvođačkom voljom i pouzdanim pijanističkim rešenjima. Poseduje perspektivu umetničkog angažovanja u svim segmentima muzičkih delatnosti. Trenutno je zaposlena na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u zvanju nastavnika stručnog predmeta za klavirski praktikum. Nosilac je prve nagrade sa takmičenja “XX International competition Premia Vittoria Caffa Rigetti” u Italiji, 2012. godine.
PROGRAM KONCERTA

M. Clementi: Sonata quasi Concerto in C major, op.33 no3

I. Allegro con spirito

Robert Schumann: Kreisleriana Op. 16

– 1. Äußerst bewegt (Extremely animated), D minor
– 2. Sehr innig und nicht zu rasch (Very inwardly and not too quickly), B-flat major
– 3. Sehr aufgeregt (Very agitated), G minor
– 4. Sehr langsam (Very slowly), B-flat major/D minor
– 5. Sehr lebhaft (Very lively), G minor
– 6. Sehr langsam (Very slowly), B-flat major
– 7. Sehr rasch (Very fast), C minor/E-flat major
– 8. Schnell und spielend (Fast and playful), G minor
L. Lieberman: Sonata op.1 no. 1

1. Adagio
2. Presto
3. Lento
4.Presto strepitoso