Zrenjanin- U periodu od 13. do 19. maja 2019. godine u Narodnom muzeju Zrenjanin održana je manifestacija “Muzeji za 10” u okviru koje je 18. maja obeležena i Evropska noć muzeja.

Ukupan broj posetilaca Narodnog muzeja Zrenjanin tokom manifestacije „Muzeji za 10“ dostigao je broj od 4 147, dok je samo u Evropskoj noći muzeja bilo 3 436 posetilaca. Zrenjaninska noć muzeja održana je trinaesti put, a programi su se odvijali na nekoliko lokacija –pored Narodnog muzeja Zrenjanin učestvovali su i Savremena galerijaZrenjanin, Kulturni centar Zrenjanin, Narodno pozorište „Toša Jovanović”, Gradska narodna biblioteka „Žarko Zrenjanin”, Zrenjaninska biskupija i Dom omladine u Lazarevu.

Tokom manifestacije “Muzeji za 10” u Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin 14. maja otvorena je izložba “Milan Konjović: Dubrovnik, Mlini, Cavtat”dok je u Malom salonu 16. maja otvorena izložba “Zoomorfni ornament u tradicionalnoj kulturi Banata –na primeru zbirke Etnološkog odeljenja Narodnog muzeja Zrenjanin”.Prvog dana manifestacije, 13. maja, stalna postavka Muzeja obogaćena je kamernom postavkom“Plodovi Mediterana”a istog dana upriličena je i projekcija filma “Čujte Srbi! Arčibald Rajs u Srbiji 1914-2014”.

Program se u Evropskoj noći muzeja odvijao od 16 časova do ponoći. Priređene su tri kamerne postavke –“Odjeci Bauhausa”, “100 godina FK Radnički”i “10 godina OK Proleter”i realizovanesu tri radionice –likovna radionica “Na krilima mašte”, vajarska radionica “Došao je petao, krilima lepetao”i arheološko-konzervatorska radionica “20 000 godina pod morem”.

Drugu godinu zaredom organizovana je nagradna igra “Posetilac-detektiv”a prvi put organizovan je nagradni foto konkurs. U Salonu je održano predavanje pod nazivom “Ča je život vengo fantažija”, a potom i projekcija dva etnološka filma “Cipovka –hleb koji se smeje na mesec”i “Banatski bluz”.

U Malom salonu nastupili susolisti, kamerni sastavii duvački orkestar Srednje muzičke škole “Josif Marinković”, mešoviti hor “Panonicca” i Omladinskihormuzičke škole “Josif Marinković”.