DSC_1334_800_532Zrenjanin- Povodom izlaganja antologijskog automobila Ford-T na Trgu slobode, gradonačelnik Čedomir Janjić u Plavom salonu ugostio je gradonačelnicu mađarskog grada Maka, Eve Eržebet Farkaš.
DSC_1339_800_532Gradonačelnica Eva Eržebet Farkaš se zahvalila na pozivu i istakla da Grad Zrenjanin i Maka imaju istoriju zajedničke saradnje i da je veoma bitno da imamo  dobru saradnju između nevladinih udruženja, kulture, obrazovanja i drugih institucija.
-Ovo je zanimljiva i neobična izložba koja spaja naša dva grada. Veliko mi je zadovoljstvo što imam priliku da budem domaćin gradonačelnici Maka- rekao je gradonačelnik Čedomir Janjić i poželeo da ovaj i svaki naredni susret produbi zajedničku saradnju.
Istorijski Arhiv uz podršku Grada Zrenjanina predstavio je nesvakidašnju i zanimljivu izložbu koja ima međunarodni karakter. U saradnji sa svojim partnerima iz Muzeja „Atila Jožef“ u Makou, zrenjaninski Arhiv danas je domaćin izložbe o vozilu koje je uvelo revoluciju u automobilsku industriju – tzv. modela „T“ koji je počeo da se proizvodi 1908. godine u Detroidu u fabrici čuvenog industrijalca Henrija Forda.
Fordov model „T“ proizvodio se  sve do 1927. godine i prodat je u više od 15 miliona primeraka, od kojih je jedan izložen na Trgu slobode u Zrenjaninu.