camera-1248682_1280_800_600Zrenjanin- U četvrtak, 20. oktobra sa početkom u 19 časova u Izložbenom salonu Kulturnog centra Zrenjanina, u organizaciji Kulturnog centra i Zrenjaninske škole fotografije koju vodi Jovan Njegović Drndak, biće upriličeno druženje i razgovor sa Tomislavom Peternekom i Igorom Mandićem.

Svi zainteresovani će moći razmene mišljenja i podele iskustva sa našim najistaknutijim fotografima i dobitnicima mnoštva nagrada. Druženje je nastavak uspešne saradnje između Kulturnog centra Zrenjanina i Zrenjaninske škole fotografije, te nadogradnja neformalnog obrazovanja iz oblasti fotografije koju ova škola nudi.

Tomislav Peternek je dvadeset i četiri godine bio urednik fotografije u NIN-u, te u tom periodu objavljuje oko 700 naslovnih strana. Uporedo, uz rad u fotožurnalizmu, bavi se primenjenom fotografijom, reklamnom, modnom i podvodnom, te snima u Jadranskom moru, Karipskom moru, Indijskom okeanu, Crvenom moru… . Učesnik je mnogobrojnih grupnih izložbi fotografije i član ULUPUDUS-a. Pri Jugoslovenskom institutu za novinarstvo pokreće obrazovni smer za fotoreportere 1985, te kao mentor odseka edukuje preko 300 mladih ljudi od kojih su danas većina njih značajna imena u oblasti novinske fotografije. Od 1993. radi kao slobodni umetnik kod nas i širom sveta. Bio je akreditovan dopisnik pri Ministarstvu informisanja Jugoslavije od velikih foto agencija: Reuters, Eastlight. Contrast, UNICEF, a poslednjih osam godina za Sygmu iz Pariza.

Igor Mandić je slobodni umetnik koji se profesionalno bavi fotografijom od 1995. godine. Trenutno je predavač na Univerzitetu za medije i komunikacije u Beogradu. Do sada je održao mnoštvo radionica i vodio nekoliko različitih škola fotografije. Učesnik je mnogobrojnih grupnih i sedam samostalnih izložbi, od kojih i izložbe u Berlinu sa Dejmijenom Herstom, jednim od najuticajnijih, najinovativnijih, najbogatijih i najuspešnijih svetskih umetnika, dobitnika prestižne Tarnerove nagrade, čija su dela ove jeseni po prvi put predstavljena publici u Srbiji kroz izložbu „Nova religija“, koju trenutno imamo priliku da pogledamo u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine.