dsc_0707_800_532Vozače u Srbiji od sledeće godine čekaju brojne izmene. Novine predviđene predlogom dopune Zakona o bezbednosti u saobraćaju, u velikoj meri bi trebalo da doprinesu bezbednosti u saobraćaju.

Dosadašnje kazne za korišćenje mobilog telefona i nevezivanje sigurnosnog pojasa su iznosile 5.000 dinara. Međutim, po novom zakonu, te kazne će se duplirati i iznosiće 10.000 dinara.

Ove novine se nalaze u dopuni predloga Zakona o bezbednosti saobraćaja, koji bi trebalo da bude usvojen u Skupštini Srbije, nakon izbora i formiranja nove vlade.

Za korišćenje mobilnog telefona, ukoliko se ne koristi blutut, je dokazano da četiri puta povećava mogućnost da dođe do saobraćajne nesreće. Vozač, ukoliko samo na dve sekunde pogleda u telefon, pri brzini od 60 kilometara na sat, izgubi nadzor nad putem u dužini od 35 metara.

Pored povećanih kazni, uvodi se još jedan predlog – trajno oduzimanje vozila. Ovaj zakon bi po prvi put nastupio  i propisivao bi trajno oduzimanje vozila, ukoliko vozač ima preko dva promila alkohola u organizmu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Izvor: Srbija Danas