Akcija „Dan pešačenja“ biće organizovana u subotu, 10. septembra, u Zrenjaninu, u organizaciji Kluba planinara “Zrenjanin”, Saveza pedagoga fizičke kulture grada Zrenjanina i Saveza za školski sport grada Zrenjanina uz podršku Grada Zrenjanina i Sportskog saveza grada Zrenjanina.

Tim povodom danas je u Gradskoj kući održana konferencija za medije na kojoj su govorili Jovan Lekić generalni sekretar Saveza za školski sport Vojvodine, načelnica KP „Zrenjanin“ Aleksandra Todorov, Jadranka Kostovski iz Kluba planinara Zrenjanin“ i Marinko Pajić iz Saveza pedagoga fizičke kulture grada Zrenjanina.

 

 

„Akcija „Dan pešačenja“ je sportsko – rekreativna manifestacija koja se već niz godina održava u Srbiji, u organizaciji planinarskih klubova i uz podršku Ministarstva omladine i sporta, Ministarstva prosvete nauke i tehnološkog razvoja, sportskih saveza Srbije, Planinarskog saveza Srbije i Instituta za javno zdravlje Srbije. Klub planinara „Zrenjanin“ uključio se i ove godine u organizaciju te manifestacije“, rekla je  načelnica KP „Zrenjanin“ Aleksandra Todorov  i pozvala sve psiho-fizički spremne građane da im se pridruže.

 

Polazak je sa Trga Zorana Đinđića u 9 časova, a staza je kružna dužine oko 8 kilometara.

 

„Staza je delom zemljana, a delom asfaltna tako da je mogu preći i deca i stariji učesnici. Predviđene su dve pauze, a Klub planinara „Zrenjanin“ pripremio je okrepe. Na stazi će biti naših članova koji će moći da usmere i pomognu. Potrebno je prilagoditi odeću i obuću vremenskim uslovima i da ona bude udobna, a bilo bi poželjno da svaki učesnik sa sobom ponese flašicu vode“, rekla je Aleksandra Todorov.

 

 

„Prethodnih godina bilo je između 500 i 1000 učesnika, a prošle godine sa 800 učesnika naš klub planinara bio među najuspešnijim u Srbiji. Za sada imamo potvrde nekih škola da će doći, a ono što je bitno jeste da kada smo ovu stazu trasirali , trasirali smo je u sam centar grada praktično, u uže jezgro grada, kako bi bila dostupna širem građanstvu tokom cele godine jer ona daje jednu vizuru grada iz drugog ugla“, rekla je Jadranka Kostovski i napomenula  i da je ove nedelje održana ekološka akciju čišćenja i uređenja staze u kojoj su pored članova KP „Zrenjanin“ učestvovala i nekolicina zrenjaninskih gimnazijalaca na čemu im se zahvalila i izrazila nadu da će to biti budući članovi planinarskog kluba.

Marinko Pajić iz Saveza pedagoga fizičke kulture grada Zrenjanina kazao je da taj Savez podržava akciju i takođe pozvao građane da se pridruže akciji budući da je fizička aktivnost bitna u svakodnevici svakog pojedinca.