plakat-svetska-nedelja-svemira_424_600Zrenjanin- Svetska nedelja Svemira se organizuje na predlog Generalne Skupština UN, svake godine počev od 1999. i trajaće u periodu od 4 do 10. oktobra. Sprovođenje Svetske nedelje Svemira je pod vođstvom Komiteta UN za miroljubivo korištenje svemira i Kancelarije UN za poslove svemira.

Partner Ujedinjenih nacija u organizaciji Svetske nedelje Svemira na globalnom nivou je World Space Week Association (WSWA) jedna od najstarijih svetskih obrazovnih organizacija o Svemiru.
Svetsku nedelju Svemira u Zrenjaninu organizuje Zrenjaninska grupa nastavnika prirodnih nauka(NPN grupa).

Program:

Utorak, 4. 10. 2016. U 18.00 časova, Gradska narodna biblioteka „Žarko Zrenjanin“
Promocija knjige Milutin Milanković – Putnik kroz vasionu i vekove i filma Od prenapregnutog betona do Kanona osunčavanja, održaće članovi Udruženja “Milutin Milanković” iz Beograda.

Sreda, 5. 10. 2016. U 18.00 časova, Gradska narodna biblioteka „Žarko Zrenjanin“
Multimedijalna predstava Nikola Tesla- Moji izumi, u izvođenju učenika OŠ „Vuk Karadžić“ i Zrenjaninske gimnazije povodom 160 godina od rođenja Nikole Tesle.

Četvrtak, 6. 10. 2016. U 18.00 časova, Gradska narodna biblioteka „Žarko Zrenjanin“
Predavanje: Kosmička sonda Rozeta na kometi Čurjumov –Gerasimenko. Predavači su Srđan Penjivrag iz AD “Milutin Milanković” iz Zrenjanina i Miša Bracić.

Petak, 7. 10. 2016, 18.00 časova, Gradska narodna biblioteka „Žarko Zrenjanin“
Na temu Nova generacija radio teleskopa organizovan je skajp razgovor sa Darkom Donevskim, između opservatorije u Lajdenu i Gradske narodne biblioteke „Žarko Zrenjanin“ u Zrenjaninu.

Subota, 8 .10. 2016, 11.00 časova, Gradska narodna biblioteka „Žarko Zrenjanin“
Istraživačka stanica Dubna- drugi put. Dubna je jedan od najznačajnijih svetskih istraživačkih centara za fundamentalne nauke. Predavač je Petar Mali koji se upravo vratio sa svog drugog studijskog boravka.
Ponedeljak, 10. 10. 2016. U 19.00 sati Gradska narodna biblioteka Žarko Zrenjanin
Predavanje Kosmogonija i kosmologija. Predavač je Aleksandra Maksić, profesor filozofije Zrenjaninske gimnazije