naslovna-urgentni_800_532Za sat vremena svaki lekar mora da primi šest pacijenta, a svakom ponaosob sme da posveti samo 10 minuta. Lekari u pojedinim domovima zdravlja u Srbiji od četvrtka, 1. decembra počinju da rade po novim pravilima, za svakog pacijenata će morati da odvoje 10 minuta, a u roku u od sat vremena moraće da prime njih šestoro.

Ovakva pravila uvela je većina menadžmenta domova zdravlja uz odobrenje nadležnog ministarstva.

U buduće poslednjeg pacijenta u smeni lekari će smeti  da prime u 13. 20 sati, dok drugi lekar koji preuzima drugu smenu, prvog mora da primi odmah u 13.30 sati .

Da li će  sve ovo funkcionisati u praksi videćemo od 1. decembra, jer  pored zakazanih pacijenata lekari moraju da prime i hitne slučajeve, a tu je i neizostavna birokratija…

Podsetimo Srbija je uvela elektronsko zakazivanje pacijenata, koje je isprva nije važilo za zakazivanje pregleda u domove zdravlja. Međutim, u okviru tog Integrisanog zdravstvenog informacionog sistema (IZIS), pre nekoliko dana je sa operativnim radom otpočeo Nacionalni kol centar Ministarstva zdravlja, putem kog građani mogu da zakažu pregled kod svog izabranog lekara, pedijatra, stomatologa ili ginekologa.

U Zrenjaninu od, 6. oktobra 2016. godine, uveden je program koji podrazumeva da izabrani lekar doma zdravlja vrši zakazivanje pregleda kod lekara specijalista, što praktično znači da je  pacijentima u velikoj meri olakšano, jer neće više ići i sami zakazivati ove preglede.

 

 

 

 

Izvor: Telegraf