Zrenjanin- U sklopu programa obeležavanja sedamdeset godina od smrti Uroša Predića u Gradskoj kući održana promocija obnovljenog i redizajniranog izdanja publikacije „Dakle, Vi ste taj Uroš Predić?“

Povodom obeležavanja 70 godina od smrti Uroša Predića, Grad Zrenjanin u saradnji sa Narodnim muzejom Zrenjanin organizovana je promocija obnovljenog i redizajniranog izdanja publikacije „Dakle, Vi ste taj Uroš Predić?” autorke Olivere Skoko, više kustoskinje-istoričarke umetnosti, a projekat je realizovan uz podršku Ministarstva kulture Republike Srbije.

Pred početak promocije gradonačelnik Simo Salapura organizvao je prijem za autorku Oliveru Skoko, Danijelu Vanušić, pomoćnicu ministra za kulturno nasleđe i digitalizaciju, dr Snežanu Mišić, muzejsku savetnicu Galerije Matice srpske, i moderatorka današnjeg skupa Ivanu Arađan, višau kustoskinju-istoričarku umetnosti.

Obeležavajući 160 godina od rođenja slikara Uroša Predića, Narodni muzej Zrenjanin je 2017. godine priredio izložbu iz svog fonda koja prikazuje životni i stvaralački put ovog izuzetnog umetnika. Jubilej je bio povod da se još jednom skrene pažnja na činjenicu da ova ustanova čuva vredni legat Uroša Predića, što je uz pojedina dela koja su u Zbirku likovne umetnosti pristizala otkupom i poklonom, činilo osnovu same postavke. Izložba je nakon predstavljanja u Zrenjaninu gostovala u još pet gradova u zemlji i regionu.
Postavku je pratio reprezentativni katalog koji je privukao jednaku pažnju i interesovanje javnosti, tako da je Narodni muzej Zrenjanin realizovao novo izdanje postojeće publikacije, uz ažuriranje podataka i izmenjeno dizajnersko rešenje.

 

 

Danijela Vanušić, pomoćnica ministra za kulturno nasleđe i digitalizaciju kazala je da je to Ministarstvo podržalo projekat obeležavanja 160 godina od rođenja Predića, odnosno izložbu u zrenjaninskom Narodnom muzeju i prateću publikaciju koja je danas predstavljena u obnovljenom i redizajniranom izdanju.
– Veoma mi je drago što se ovde, u Gradskoj kući, uz podršku Grada Zrenjanina i gradonačelnika obeležava 70 godina od smrti našeg velikog slikara, i to prigodnim programom i publikacijom koja je po svemu specifična jer je autorka ceo opus predstavila kroz vizuru legata, onog najintimnijeg i ličnog što je Uroš Predić sačuvao za sebe i što je posle njegove smrti pripalo muzeju u Zrenjaninu. Smatram da je ovo izuzetan program i pravi način da se još jednom podsetimo lika i dela Uroša Predića i da na neki način ne dozvolimo da sve to ode u zaborav – kazala je Vanušić.

 

Gradonačelnik Salapura ukazao je da lik i delo Uroša Predića prevazilazi lokalne okvire i da je reč o svetski poznatom umetniku koji je zadužio sve nas.
– Naša obaveza i želja jeste da gajimo kulturu sećanja, ne samo na njega, već i na sve zrenjaninske velikane i s tim u vezi je i ovo obeležavanje 70 godina od njegove smrti i povod da se prisetimo njegovih velikih dela, ali i da najavimo ono što ćemo raditi u narednom periodu. Naravno uz podršku Ministarstva kulture, Matice srpske i Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, nameravamo da ove godine otpočnemo radove na spomen – kući Uroša Predića u Orlovatu. To je za nas veliki, kapitalni projekat i bitan projekat koji će podstaći sve kulturne radnike i stanovnike Zrenjanina, a posebno Orlovata odakle potiče Predić, da ne zaboravljamo ljude koji su potekli iz ove sredine – rekao je Salapura.

 

Autorka publikacije „Dakle, Vi ste taj Uroš Predić?” Olivera Skoko kazala je da je izložbu videlo preko 60.000 posetilaca u šest gradova u Srbiji i regionu i da se samim tim stvorila potreba i velika zainteresovanost da prateća publikacija doživi svoje novo izdanje.
– Odštampali smo je upravo zahvaljujući Ministarstvu kulture, naravno grad Zrenjanin je pokrenuo priču da obeležimo sedamdeset godina od smrti Uroša Predića, tu su sa nama i predstavnici Galerija matice srpske koja broji poslednje dane izložbe o Urošu Predići. Imam utisak da svako zaista može sa svoje strane da doprinese i prepozna značaj Uroša Predića, a on nije mali i zapravo njegovo stvaralaštvo nas obavezuje da ga pamtimo upravo po tom izuzetno bogatom radu – kazala je Skoko.

 

Grad Zrenjanin, u saradnji sa ustanovama kulture i MZ Orlovat, od 8. do 11. februara obeležava 70. godišnjicu od smrti Uroša Predića. Sinoć je u Narodnom pozorištu „Toša Jovanović” prikazana monodrama „Ja ću tebi ljuba biti” Muzejskog teatra Muzeja Krajine iz Negotina.
Na dan slikareve smrti, u subotu, 11. februara, na mesnom groblju u Orlovatu u 11 časova biće položeni venci na grob Uroša Predića i služen pomen, a nakon toga, prisutni će posetiti hram Vavedenja Presvete Bogorodice, u centru sela, graditeljsko delo istaknutog arhitekte modernog pravca Dragiše Brašovana i spomenik kulture od velikog značaja.

Izvor:zrenjanin.rs