dsc_0416_800_532Zrenjanin- Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić sa saradnicima, zamenikom Sašom Santovcem i članom Gradskog veća dr Miletom Kovačevićem, posetio je juče Opštu bolnicu „Đorđe Joanović“. Tom prilikom razgovarao je s novim rukovodstvom o aktuelnoj situaciji u toj zdravstvenoj ustanovi, prvim rezultatima rada menadžmenta i planovima za narednu godinu, a potom je obišao i Urgentni centar i prostor koji se priprema za smeštaj buduće angio sale, već na proleće naredne godine.

Sastanak je, po oceni svih učesnika, bio veoma sadržajan, a direktor Opšte bolnice dr Jovan Sekulić ocenjuje ga kao najavu obimnije i potpunije saradnje s lokalnom samoupravom.
– Definisali smo nivo aktivnosti koje sada imamo, aktivnosti koje su potrebne i poželjne, a takođe tempo, put i način na koji ćemo to ostvariti. Prate nas nove tehnologije, za četiri takve smo dobili odobrenje Ministarstva zdravlja – iz oblasti dijalize, hirurgije, vaskularne hirurgije i kateterizacije srca, a očekuje nas odobrenje i za petu, zamenu kolena veštačkim zglobom – s tim što nam je prioritet opremanje prostora za kateterizaciju srca, odnosno angio sale – rekao je dr Sekulić i dodao da je o svim tim potrebama danas bilo reči tokom razgovora.

janjic-klikStupanjem na dužnost pre četiri meseca, novo rukovodstvo bolnice, na čelu sa direktorom dr Jovanom Sekulićem i njegovim pomoćnikom dr Vladimirom Arbutinovim, sagledalo je stanje u toj ustanovi, s posebnim akcentom na probleme koji su bili najprisutniji u radu s pacijentima. Organizacija zdravstvene službe u Urgentnom centru, Specijalističkoj poliklinici i dnevnim bolnicama usporavala je pružanje dijagnostičkih i terapijskih usluga. Uočen je problem u komunikaciji i saradnji sa Domom zdravlja i Službom hitne medicinske pomoći, a evidentan je i problem dotrajalosti opreme i medicinskih aparata, kao i pojedinih objekata u bolničkom kompleksu. Zatečena su neprimereno velika dugovanja za energente, a još uvek je aktuelan i manjak kadra, naročito u medicinskom delu.

direktor-klik_800_600Neki pomaci, naveo je direktor, već su vidljivi, tako da je reorganizacijom službe u procesu pružanja zdravstvene zaštite smanjena lista čekanja za određene medicinske usluge.
– To je naročito izraženo u pregledima Poliklinike, pa su pojedina naša odeljenja uspela da onih 30 „zakonskih“ dana čekanja na preglede svedu na 15 dana, a takođe smo i liste čekanja za operaciju hernije, katarakte i uha uspeli da smanjimo za jednu trećinu. To je realizovano zahvaljujući, pre svega, požrtvovanju kolega i jednom realnijom, racionalnijom organizacijom naše zdravstvene službe – objasnio je dr Sekulić.

Direktor Opšte bolnice na kraju je poželeo građanima sreću i dobro zdravlje u predstojećoj godini, sa željom da se što manje viđaju u angio centru i drugim odeljenjima bolnice.

Gradonačelnik Čedomir Janjić ocenio je početak saradnje s novim rukovodstvom bolnice veoma pozitivnim i izneo očekivanja da će se u tom smeru nastaviti i tokom naredne godine. Rekao je da lokalna samouprava, nažalost, ne može da pomogne u obimu da se svi prisutni problemi prevaziđu, ali da će, svakako, pružati podršku bolnici u najvećoj mogućoj meri.
– Zadovoljan sam posle današnjeg razgovora, posebno kada smo čuli s kakvim sve planovima bolnica i njeno novo rukovodstvo dočekuju 2017. godinu. Novi menadžment nastupa veoma ambiciozno i siguran sam da će u tom delu naći i zajedničke osnove kako da grad pomogne bolnici. Dobro je što se smanjuju liste čekanja, što će biti novih tehnologija i sadržaja, kako bi Zrenjaninci u svom gradu mogli da se leče od pojedinih bolesti, za koje sada moraju pomoć da traže u većim centrima – istakao je Janjić nakon današnje posete Opštoj bolnici „Đorđe Joanović“.

 

 

Izvor: Grad Zrenjanin