domacinstvo_taras_03_800_535“Grad Zrenjanin nastavlja da ulaže u razvoj poljoprivrede i dodela junica stočarima jedan je od vidova tih ulaganja u cilju poboljšavanja kvaliteta stočarskog fonda. Današnja dodala teladi je nastavak aktivnosti realizovanih da bi se dobra i kvalitetna genetika odomaćila kod naših stočara”, istakao je gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić prilikom današnje posete domaćinstvu Ratinka Vučetića u Tarašu. U poseti su bili i zamenik i pomoćnik gradonačelnika Saša Santovac i Dragan Ćapin.

Prema njegovim rečima, Grad Zrenjanin će i ubuduće raditi na razvoju i unapređenju poljoprivredne proizvodnje.
– U protekle dve godine podelili smo 93 visokokvalitetne steone junice simentalske rase uvezene iz Austrije, za šta je Grad izdvojio 27,8 miliona dinara, a današnjom podelom teladi projekat se nastavlja – naglasio je gradonačelnik i najavio pomoć i povrtarima i pčelarima.

domacinstvo_taras_07_800_535Ratinko Vučetić, ugledni domaćin iz Taraša, proizvodnjom mleka se bavi više od jedne decenije, a kada mu je pre godinu dana Grad Zrenjanin dodelio dve junice, genetika na njegovoj farmi podignuta je na znatno viši nivo. U domaćinstvu Vućetića dnevno se proizvede do 1000 litara mleka koje se predaje zrenjaninskom “Mlekoproduktu”.

Iako je stočarstvo jedna od najzahtevnijih grana u ukupnom agraru, modernizacija objekata, opreme pa i porast standarda u oblasti genetike, neophodni su preduslovi kako bi domaća proizvodnja bila konkurentna.

To je prepoznao i Slavoljub Milošev, stočar iz Farkaždina, koji je na osnovu konkursa Grada Zrenjanina ostvario pravo za dobijanje ženskog teleta, od majki sa visokim genetskim potencijalom.

domacinstvo_taras_10_800_535– Ranijih godina nije bilo ovakvih projekata i veliko je zadovoljstvo što možemo ostvariti ovakve benefite. Moje stado broji 20 grla i dodela ženskog teleta dalje će pozitivno uticati na reprodukciju – naglasio je Milošev.

Inače, Zrenjanin je prvi grad u Srbiji koji je sproveo ovu akciju, što je prepoznato i na 83. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu, kada je stiglo i priznanje – velika plaketa za doprinos razvoju govedarstva u Srednjem Banatu.

 

 

Izvor: Grad Zrenjanin