Zrenjanin- Dunja Žarkov, četvrto dete Ljiljane i Vladimira iz Idvora, prva je beba rođena u Novoj godini na Ginekološko-akušerskom odeljenju zrenjaninske Opšte bolnice „Đorđe Joanović“. Dunja se rodila jutros u 8.40 časova, a u toku dana očekuju se u zrenjaninskom porodilištu još tri prinove.

Nastavljajući dugogodišnju tradiciju, porodilište je danas, u prepodnevnim časovima, posetio i gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić. Svim majkama porođenim prethodnih dana čestitao je Novu godinu i uručio bebama prigodne darove grada – poklon-pakete sa opremom i kozmetikom. Prvorođena beba dobila je u porodilištu na poklon i auto-sedište, dar gradskog Saveta za bezbednost saobraćaja na putevima, a taj poklon, kao i prethodnih godina dobiće veći broj beba koje će se roditi u Zrenjaninu na početku godine.

Gradonačelnik je, po obilasku porodilišta, rekao da je i ovog 1. januara godine prvo posetio najlepše mesto u gradu, zrenjaninsko porodilište.
– Osim ovih poklona porodiljama koje su dočekale Novu godinu u porodilištu, mi tokom cele godine našim roditeljima izdvajamo kratkoročnu pomoć za prvorođeno dete u iznosu od 50 hiljada dinara, za drugo i treće dete po 35 hiljada dinara i mislim da je naš grad jedan od boljih u Srbiji što se tiče tih izdvajanja. Imamo još nekoliko akcija pomoći roditeljima, kao što je i poklanjanje auto-sedišta za bebe, i s tim akcijama ćemo nastaviti – istakao je Janjić.

Dežurni lekar na porođajnom odeljenju, specijalista ginekologije dr Vanja Šijak, ocenio je stanje na tom odeljenju kao običajeno. Preporučuje budućim majkama i trudnicama da godinu provedu bez straha, jer su trudnoća i porođaj fiziološko stanje koje je priroda regulisala i ono u najvećoj većini slučajeva prođe u najboljem redu.
– Mi smo tu da prepoznamo onaj manji procenat trudnoća u kojima se očekuju neke komplikacije, da ih otkrijemo na vreme i reagujemo. Savet je budućim majkama i da imaju poverenja u našu službu, a mi ćemo se truditi da to poverenje i opravdamo – istakao je dr Šijak.

Nažalost, i u protekloj, 2016. godini, nastavljen je trend negativnog prirodnog priraštaja u Zrenjaninu, što je podatak koji mora dodatno da zabrine. Iako su kapaciteti zrenjaninskog porodilišta dvostruko veći, i do 3000 novorođenih na godišnjem nivou, taj broj već godinama ne prelazi 1500, a protekle godine obavljeno je 1416 porođaja.

Direktor Opšte bolnice „Đorđe Joanović“ dr Jovan Sekulić zahvalio se gradonačelniku na tradicionalnoj novogodišnjoj poseti i rekao da je novogodišnja noć u bolnici protekla mirno, bez ekscesnih situacija i nepredviđenih aktivnosti.
– Ovu posetu realizujemo sa željom da imamo što više beba u našem porodilištu, jer smo zabrinuti zbog činjenice da broj porođaja opada. Pre dve godine, 2014. godine, bilo je 1457 porođaja, 2015. godine 1440, a 2016. godine 1416. Nadamo se da predstoji period sa više novorođene dece i popravljanje tog negativnog trenda – istakao je dr Sekulić i svim sugrađanima i građanima srednjebanatskog okruga poželeo srećnu Novu 2017. godinu, dobro zdravlje i puno uspeha.

 

 

Izvor :Grad Zrenjanin